Prețul măștilor poate fi reglementat oricând, dar acum nu este nevoie, spune ministrul economiei Virgil Popescu
Prețul măștilor poate fi reglementat oricând, dar acum nu este nevoie, spune ministrul economiei Virgil Popescu

Prețul măștilor poate fi reglementat oricând dar la acest moment nu este nevoie, a declarat ministrul economiei, Virgil Popescu. Este o cantitate suficientă de măști pe piață iar Guvernul nu ar trebui să intervină pentru plafonarea prețului. Reglementările se pot face pe baza legii concurenței.

„Avem în România 23 de producători de măşti, dar producţiile sunt în diverse stadii de funcţionare. Una este când abia ai început producţia şi alta este după o lună, o lună şi ceva de producţie când aceasta începe să se stabilizeze. Cred că toţi producătorii, exceptându-l pe cel mare din Maramureş, care a început de o lună şi jumătate (producţia, n.r.), dar eu sunt optimist că pe măsură ce trece timpul şi producţia se stabilizează şi în luna aprilie vom avea spre 30 de milioane de măşti. Există oricând pe Legea concurenţei o pârghie juridică să putem face intervenţie pe preţ, dar nu cred că se va pune problema. Urmărim îndeaproape şi vrem să asigurăm stocuri suficiente, cel puţin prin companiile pe care le deţinem. În cazul în care vom vedea că apare o tendinţă de creştere a preţului, vom interveni. Nu cred că se va pune problema, am observat că există o cantitate mare de măşti pe piaţă şi asta înseamnă că este o presiune pe preţuri”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, potrivit publicației Știri pe Surse.

Angajatorii ar trebui să ofere gratuit salariaţilor măştile de protecţie, chiar dacă vor fi costuri suplimentare, consideră ministrul economiei.

„Cred că este şi în responsabilitatea companiilor să asigure salariaţilor aceste măşti de protecţie, pentru că este un echipament de protecţie, iar echipamentele de protecţie sunt în sarcina angajatorului să le asigure. Este adevărat că e un cost suplimentar pentru absolut toată lumea, inclusiv pentru angajatori, dar până la urmă trebuie să ne protejăm şi trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a limita răspândirea acestei pandemii. Pe de altă parte, vom veni în sprijinul companiilor cu programe cum ar fi cel pentru IMM-uri, cu credite cu dobândă zero, în aşa fel încât să atenuăm cât mai mult şocul acesta financiar”, a explicat demnitarul.

Virgil Popescu a adăugat că din producţia internă, există aproximativ 20 de milioane de bucăţi de măști.

Ministerul Muncii pregăteşte un act normativ pentru a asigura, gratuit, unui număr de 1 milion de persoane vulnerabile, cu venitul minim de incluziune, 30 de măşti/lună.

Printre noile reguli impuse începând din data de 15 mai 2020, odată cu intrarea în starea de alertă, se află şi purtarea obligatorie de către populaţie a măştilor medicale în spaţiile închise, precum supermarketuri, saloane de înfrumuseţare, mijloace de transport public în comun şi la locul de muncă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *