Prețurile la energie au explodat în România și am ajuns să plătim scump
Prețurile la energie au explodat în România și am ajuns să plătim scump

Prețurile la energie au explodat în România și am ajuns să plătim mai mult decât alte state din UE. E mai scump la noi decât în restul statelor Uniunii. În Europa, doar Marea Britanie plătește un preț mai mare.

Prețurile energiei cu livrare la ziua următoare- indicator de piață- au explodat la niveluri de 6-7 ori mai mari decât nivelul la care era standardul pentru o electricitate scumpă înainte de anul 2020.

România figurează în sistem cu un preț de 616,38 euro/MWh, nivel foarte apropiat de cel al Greciei, Austriei, Slovaciei, Bulgariei și Franței, relatează profit.ro, preluat de B1TV.

Scumpirea în piața locală a fost precipitată și de oprirea accidentală a centralei pe gaze naturale de la Iernut.

Polonia a afișat, de exemplu, pe 23 august, un preț al energiei electrice pentru ziua următoare de 387,92 euro/MWh, unul dintre cele mai scăzute de pe continent.

La polul opus, Marea Britanie afișa cea mai scumpă electricitate, în echivalent 636,23 euro/MWh. Sunt costurile care riscă să îi facă pe mulți cetățeni ai Regatului Unit să decidă să emigreze, susține comentatorul conservator Katie Hopkins într-o postare pe portalul YouTube cu peste 200.000 de vizionări.

Economiștii apreciază că această evoluție a prețurilor apropie Europa de o criză financiară.

Soluțiile nu există la acest moment

Virgil Popescu, ministrul Energiei, susține că măsurile sunt discutate întâi în coaliție. În ciuda crizei preșurilor la energie, Virgil Popescu nu a prezentat până acum soluțiile pentru perioada următoare:

„Lucrurile cu privire la modificarea Ordonanței 27 să fie finalizate în coaliție, apoi să fie prezentate public, așa ne-am înțeles în interior. Eu respect acest lucru. Oamenii nu vor avea de suferit în urma acestor modificări. Ne gândim la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare. Lăsați-ne să finalizăm și vom ieși public.

În general, un impozit, o taxă nu e stabilită de Ministerul Energiei, noi putem da consultanță pe zona de energie, suntem prezenți în grupurile de lucru, dar liderii de proiect sunt ANRE, care are toate datele centralizate, și Ministerul de Finanțe”, a declarat Virgil Popescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *