Prețurile la energie vor crește în continuare și vor avea o explozie

Prețurile la energie vor crește în continuare și vor avea o adevărată explozie în momentul eliminării plafoanelor impuse de către stat. Urmează facturi uriașe pentru români, la ridicarea limitărilor impuse de Guvern.

În prezent, statul trebuie să plătească furnizorilor sume din ce în ce mai mari pentru a acoperi diferența dintre costurile reale și prețurile plafonate.

Contractele încheiate în luna iunie pe platforma de contracte bilaterale LE-Flex pentru energia cu livrare în viitor s-au făcut la un preț mediu de 1.401 lei/MWh, potrivit ultimelor date ale OPCOM, citate de economica.net și B1TV.

O diferență enormă față de prețul contractelor semnate în trecut cu livrare în luna iunie 2022, adică 466 lei/MWh.

Luna precedentă, în mai 2022, prețul mediu al contractelor semnate atunci cu livrare în viitor era de doar 1.193 lei/MWh. Deci avem o creștere, în medie, de 208 lei pentru energia forward tranzacționată pe această platformă, în doar o lună.

Pe piaţa centralizată cu negociere dublă continua (OTC), contractele încheiate în luna iunie pentru energia cu livrare în viitor s-au tranzacționat la un preț mediu de 1.325 lei/MWh. Din nou, dublu față de prețul contractelor semnate în trecut cu livrare în luna iunie 2022, de 624 de lei/MWh. Și, la fel, în creștere față de tranzacțiile făcute luna trecută pe această piață, cu livrare în viitor, de 1.267 de lei/MWh

Acum, prețurile finale plătite de clienți sunt plafonate – 0,68 lei/kWh pentru casnicii cu un consum mediu lunar din 2021 de sub 100 kWh, 0,80 lei pentru cei cu un consum cuprins între 100 și 300 kWh și un leu pentru clienții noncasnici. Prețuri cu tot cu marja furnizorului, tarife de rețea și taxe. Plafonarea se întinde până la 31 martie 2023.

Dacă “desfacem” cel mai mic preț final plafonat, de 0,68 lei /kWh, adică 680 lei/MWh, avem un preț plafonat pentru energia activă de, atenție, 0,16 lei/kWh sau 160 de lei/MWh, cel plătit acum de clienții din București care au avut un consum de 100 kWh pe lună, în medie anul trecut.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *