Germania refuză plata unui ajutor către Ucraina în valoare de 9 miliarde
Germania refuză plata unui ajutor către Ucraina în valoare de 9 miliarde

Germania refuză plata unui ajutor către Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro. Ministrul german de finanțe Christian Linder blochează tranșa financiară către Ucraina, de la Uniunea Europeană în valoare de 9 miliarde de euro, și spune că oferă doar un miliard de euro.

Potrivit agenției Unian, ministrul german de finanțe se opune alocării de fonduri Ucrainei prin datoria comună europeană, după metoda practicată în timpul pandemiei de COVID-19.

În același timp, guvernul ucrainean a subliniat în repetate rânduri că deficitul bugetar lunar este de cinci miliarde de dolari, aceste fonduri fiind solicitate de la parteneri, relatează B1TV.

Linder își justifică poziția prin faptul că, în septembrie, Ucraina riscă să fie incapabilă să achite 900 de milioane de euro din datoria externă. Potrivit sursei citate, întârzierea tranșei ar putea fi unul dintre motivele demiterii ambasadorului ucrainean în Germania, Andrii Melnik. Totuși, acest lucru nu este neapărat adevărat: portalul Bild a susținut anterior că diplomatul va trece într-o nouă funcție de viceministru de externe.

Anterior, Comisia Europeană a propus să trimită la Kiev un pachet de asistență financiară în valoare de nouă miliarde de euro, fondurile fiind aprobate de liderii statelor membre UE.

Banii au fost oferiți pentru a fi dați Ucrainei sub formă de împrumut cu scadența de 25 de ani și fără dobândă din fondurile pe care Comisia Europeană le-ar încasa prin emiterea de obligațiuni de creanță pe piață sub garanțiile țărilor europene.

Prima tranșă de ajutor european în valoare de un miliard de euro a fost aprobat de Parlamentul European în 7 iulie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *