Prețurile la petrol au scăzut pe piețele internaționale după creșteri
Prețurile la petrol au scăzut pe piețele internaționale după creșteri

Prețurile la petrol au scăzut pe piețele internaționale, miercuri, după ce au fost scoase la vânzare rezerve de țiței de la marii producători de petrol. Mișcarea a avut loc în contextul unei oferte cantitative limitate pe piață.

La această atenuare a prețului a contribuit și o minută a băncii centrale americane care a întărit dolarul, transmite Reuters, citat de Digi24.

Vânzările de petrol s-au accelerat spre închiderea pieței, prețurile de referință pentru Brent și West Texas Intermediate coborând la cel mai scăzut nivel de pe 16 martie. Prețul futures la țițeiul Brent s-a stabilizat în jos cu 5,57 de dolari, sau 5,2%, la 101,07 dolari per baril, în vreme ce țițeiul american a scăzut cu 5,73 dolari, sau 5,6%, la 96,23 de dolari per baril.

Statele membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) vor elibera 120 de milioane de barili din rezervele strategice pentru a încerca să potolească creșterile de prețuri. Această disponibilizare va include 60 de milioane de barili de la SUA, potrivit a două surse cu informații despre acest subiect, citate de Reuters. Angajamentul este o parte din anunțul anterior al SUA privind eliberarea a 180 de milioane de barili de petrol din rezerve.

Este a doua oară când AIE eliberează din rezerve în acest an și astfel mărește oferta mondială cu aproape două milioane de barili pe zi pentru cel puțin următoarele două luni, în contextul în care lumea încearcă să depășească o posibilă stopare a livrărilor de petrol din Rusia. Grupul are împreună aproape 1,5 miliarde de barili în rezerve strategice.

Prețurile la petrol au scăzut pe piețele internaționale, după scumpiri accentuate

Piețele de țiței au trecut prin săptămâni de volatilitate, prețurile urcând în contextul îngrijorărilor privind invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile impuse de SUA și aliații săi împotriva Moscovei.

În ultima perioadă, piața și-a mai revenit ca urmare a disponibilizărilor din rezerve și în contextul încetinirii cererii din China, unde o revenire a pandemiei a dus la carantinarea unor orașe, inclusiv Șanghai. Rafinăriile chineze evită semnarea de noi contracte cu Rusia, ceea ce sugerează că Beijingul este precaut privind sprijinirea Moscovei în mod deschis în această perioadă.

În acest timp, o minută a Rezervei Federale americane a detaliat cum banca centrală a SUA plănuiește să mărească dobânzile cu 50 de puncte de bază, însă a optat pentru o mai mică creștere datorită războiului din Ucraina.

Minuta Fed sugerează o abordare agresivă în încercarea de a atenua inflația, ceea ce a întărit dolarul american. Cotația petrolului deseori se mișcă în direcția opusă evoluției dolarului deoarece majoritatea tranzacțiilor cu țiței sunt făcute în moneda americană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *