Prima înmormântare fără mort a avut loc în Vaslui, Epureni
Prima înmormântare fără mort a avut loc în Vaslui, Epureni

Prima înmormântare fără mort a avut loc în Vaslui, unde tradițiile care țin de ultimul drum al defunctului au fost ținute chiar și în lipsa celui decedat, reținut… din motive birocratice!

Prima înmormântare fără mort, după toată rânduiala, cu prapuri, colivă, pomeni și groapa săpată a avut loc miercuri în Epureni, comuna Duda Epureni.

Tot satul a contribuit să îngroape creștinește un consătean răposat, rămas singur pe lume. Omul, Ion Bulai, în vârstă de 75 de ani, fusese găsit mort în casă cu două zile înainte, iar Poliția sesizată prin apel la 112 a început cercetări pentru moarte suspectă. Cadavrul a fost dus la Vaslui, la Medicina Legală. Însă, medicii legiști au constatat că bărbatul a decedat din cauze naturale, și prin urmare câteva persoane din sat, dar și reprezentanții Primăriei, s-au și apucat să pregătească înmormântarea cum se cuvine, arată cotidianul „Vremea Nouă”, citat de ȘtirilePROTV.

Serviciile sociale urmau să se îngrijească de transportul decedatului de la medicina legală la slujba de la biserică

Numai că miercuri, când toată lumea era la biserică, cu pomeni, colivă, prapuri, dar și cu pachetele cu alimente pentru dat de pomană pregătite, oamenii au fost anunțați de reprezentanții Primăriei că, practic, mortul nu va putea lua parte la… propria-i înmormântare. Cei de la morgă și-au dat seama că legea îi obligă să țină decedatul care nu are aparținători timp de 10 zile, apoi să îl declare „caz social”.

Sătenii au rămas uluiți, mai ales că erau toate pregătite, inclusiv groapa săpată. „Ce era să facem? Părintele a făcut o slujbă de sfințire a mâncării, care a fost dată de pomană celor prezenți, s-au strâns prosoapele, s-a strâns tot și asta a fost”, au spus cei care s-au implicat în pregătirea înmormântării.

Varianta Poliției și ce spune Primăria

Deși mortul nu a fost îngropat, pomana s-a mâncat și oamenii chiar au spus bogdaproste. Toată lumea știa că Ion este la morgă, deși noi așteptam pe marginea gropii, cum se spune, să îl îngropăm și pe el creștinește, că nu are pe nimeni”, povestesc oamenii din sat. Aceștia susțin că Primăria ar fi trebuit să se ocupe de aducerea mortului, însă, cel mai probabil, din cauza unei comunicări deficitare, nu s-a înțeles exact când va putea fi dat de la morgă cadavrul.

Reprezentanții Primăriei au spus, inițial, că vor putea lua trupul neînsuflețit marți, apoi li s-ar fi comunicat de la Medicina Legală că vor putea lua sicriul cu cel decedat miercuri. Numai că la fața locului s-ar fi constatat că nu este nimeni în măsură să semneze pentru ridicarea defunctului, întrucât nimeni nu era aparținător al acestuia. Așa că procedura s-a oprit.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vaslui confirmă faptul că persoana din comuna Duda Epureni, găsită decedată în locuință, nu ridică suspiciuni cu privire la cauzele morții, însă oamenii legii vor continua cercetările în dosarul deschis, așa cum este procedura, pentru „vătămare corporală din culpă”. El va fi clasat, întrucât este vorba despre o moarte din cauze naturale, arată sursa citată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *