Prima persoană vaccinată anti-COVID din lume este o femeie
Prima persoană vaccinată anti-COVID din lume este o femeie

Prima persoană vaccinată anti-COVID în lume este o femeie în vârstă de 90 de ani. Este vorba de primul vaccin făcut oficial în afara programelor de testare iar evenimentul a avut loc la spitalul University Hospital din Coventry.

Margaret Keenan, din Enniskillen, Irlanda de Nord, spune că s-a simţit „privilegiată” să fie vaccinată.

„Mă simt atât de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva Covid-19, este cel mai frumos cadou de dinaintea aniversării pe care mi-l puteam dori, pentru că înseamnă că, în sfârşit, pot fi nerăbdătoare să petrec timp cu familia şi prietenii de Anul Nou, după ce am fost singură mare parte din an”, a spus Margaret Keenan.

Ea a mulţumit echipei NHS (National Health Service) pentru îngrijirea oferită.

Prima persoană vaccinată anti-COVID din lume. „Sfatul meu pentru orice persoană căreia îi este oferit vaccinul este să îl primească. Dacă eu îl pot face la 90 de ani, atunci şi voi îl puteţi face”.

Programul britanic de vaccinare are drept obiectiv protejarea celor mai vulnerabili şi revenirea la o viaţă normală. Vaccinarea nu este obligatorie, relatează Digi24. Campania de vaccinare a început cu serul produs de Pfizer-BioNtech

Marea Britanie a început campania de vaccinare anti-Covid-19 de marți, fiind un moment ”istoric”, spune ministrul Sănătăţii Matt Hancock, potrivit AFP.

Marea Britanie este în acest moment, cea mai afectată țară de pandemia de Covid-19 din Europa cu peste 61.000 de decese.

De asemenea, aceasta este prima care a autorizat vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Ministrul Matt Hancock a numit prima zi de vaccinare drept ”Ziua Victoriei și a mai spus că „săptămâna care vine reprezintă un moment istoric”.

„Prima dată vor avea prioritate cei mai vulnerabili şi cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul din casele pentru vârstnici”, şi cei din serviciul public de sănătate ”vor fi printre primii care vor primi vaccinul”, a declarat el într-un comunicat.

Ministrul a amintit și despre eforturile personalului medical

„Lucrează tot weekendul pentru a pregăti lansarea programului, primele vaccinări vor fi efectuate marţi”, a precizat NHS.

”Hub-urile” vor fi amplasate în 50 de spitale din Anglia, ulterior fiind 1.000 de centre de vaccinare, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Directoarea executivă a instituţiei, June Raine, a spus duminică, pentru BBC, că ”cele mai înalte standarde” internaţionale au fost aplicate.

Marea Britanie este prima țară din lume care autorizează vaccinul anti-coronavirus de la Pfizer și BioNTech pentru utilizare pe scară largă, transmite BBC. MHRA, autoritatea britanică de reglementare în sector, susține că injecția, care oferă o protecție de 95% împotriva bolii COVID-19, este sigură pentru a fi distribuită. Procesul de imunizare ar putea începe în termen de câteva zile în rândul categoriilor de persoane prioritare la vaccinare.

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze – suficient pentru a vaccina 20 de milioane de persoane, cu câte două injecții pentru fiecare.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech este un vaccin de tip nou, intitulat mARN, care folosește un fragment micuț de cod genetic din virusul pandemic pentru a învăța corpul cum să lupte împotriva acestei boli infecțioase și să construiască imunitate.

Vaccinurile trebuie stocate la o temperatură de circa -70 de grade și vor fi transportate în cutii speciale, dotate cu gheață carbonică. Odată livrate, ele pot fi păstrate în frigidere până la cinci zile.

Vaccinul se administrează sub forma a două injecții, la 21 de săptămâni distanță.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *