Primăria Capitalei are conturile blocate, în urma executării silite pornite de omul de afaceri Costică Constanda. Acesta a pus poprire pe conturile PMB, după mai bine de 20 de ani de procese pe marginea unor terenuri din Parcul Bordei-Satul Francez.
Instituția condusă de Gabriela Firea a comunicat vineri că a primit adresa de poprire, de la trezorerie, a spus primarul.
Într-un comunicat de presă, se arată că primăria a fost informată, prin adresa nr. 45847/07.08.2020 a Trezoreriei Municipiului Bucureşti, despre depunerea dosarului de executare nr. 202/EP/2018. ”În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate”, a afirmat Gabriela Firea.
„În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea Bucureștiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiții precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situație dificilă pentru București, trebuie să punem în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a instanței, pronunțată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim”, a comunicat Gabriela Firea.
Primăria Capitalei are conturile blocate după executarea silită. Primăria trebuie să-i returneze lui Costică Costanda suma de 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei, a explicat Firea.
„Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, am ajuns în situația în care Costică Constanda a pus poprire pe conturile Municipiului București. Pentru a ieși din această situație de criză, voi supune din nou aprobării CGMB, în următoarea ședință, un proiect de hotărâre care să remedieze această problemă”, a mai spus Firea.
Primarul spune că pentru a putea respecta sentința definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, a supus spre aprobare, în patru ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București, un proiect de hotărâre prin care să se reducă suma totală datorată cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor generali.
„Din bugetul Municipiului București sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructură, etc”, a încheiat primarul Capitalei.