Noul primar al sectorului 2 a găsit o soluție pentru problema gunoiului. Pentru a o pune în aplicare, el are nevoie de sprijinul Consiliului Local. Radu Mihaiu a inițiat o hotărâre care permite folosirea bugetului local pentru finanțarea serviciului de salubritate pentru persoanele fizice. Mihaiu propune următorul scenariu:
Până pe 28 februarie 2021, ridicarea gunoiului de la persoane fizice va fi finanțată de la bugetul local. Legea permite acest lucru, dar doar pentru perioade urgente, excepționale și limitate. În cazul de față, decizia este justificată, ținând cont de pandemie și de nevoia de continuitate a serviciului de salubritate. Tariful achitat pentru acest serviciu va fi ultimul tarif aprobat, în condițiile legii.
Ce se va întâmpla de la 1 martie
„De la 1 martie, asociațiile de proprietari și persoanele fizice (și juridice) vor încheia contracte de ridicare a gunoiului menajer cu operatori licențiați. Cei care nu au un astfel de contract, cu un operator licențiat, vor plăti o taxă specială, penalizatoare, care va fi semnificativ mai mare decât tariful plătit la operator. Taxa aceasta a fost pusă în dezbatere vineri. Actualizăm caietul de sarcini pentru selectarea unui nou operator de salubritate, astfel încât noua filozofie să fie reflectată, la fel cum vom vrea să fie reflectată obligația legală și principiul european plătește cât arunci”, spune Mihaiu.
Consiliul Local al sectorului 2 votează astăzi doar o parte a soluției, respectiv finanțarea serviciului de salubritate din bugetul local. „Sper să obțin unanimitate, deoarece, în caz de neaprobare, nu există nicio metodă legală de a plăti ridicarea gunoiului de la persoanele fizice și vom rămâne cu el în stradă”, explică primarul sectorului 2.
Problema gunoiului, moștenită de la vechea administrație
Pe 29 octombrie 2020, Curtea de Apel București a anulat taxa de habitat pentru persoane fizice.
Mihaiu spune că „acest lucru a declanșat o reacție în lanț”.
- Anulând taxa, a fost anulată sursa de bani din care era plătită ridicarea gunoiului. Conform legii, ridicarea gunoiului poate fi finanțață din contractele încheiate de operator cu populația sau din taxe. „În acest moment nu avem nici una, nici alta”, a precizat Radu Mihaiu.
- Tariful achitat de vechea administrație pentru serviciul de ridicare a gunoiului nu era aprobat de către Consiliul Local.
„Am căutat în contractul existent care este ultimul tarif aprobat în mod legal pentru ridicarea gunoiului menajer de la persoane fizice. Cel mai recent tarif aprobat (în 2008) este de 7,11 lei + TVA, la care se adaugă taxa pe economia circulară (introdusă prin lege). Un tarif mai mic, în mod evident, decât tariful practicat în acest moment de operator”, a explicat Mihaiu.
- Este în desfășurare o licitație pentru selectarea operatorului de salubritate, care are ca metodă de finanțare taxa de habitat tocmai anulată. „Anularea taxei are un impact asupra caietului de sarcini, impact ce trebuie acomodat prin clarificări. Asta înseamnă însă că acea licitație nu se poate finaliza pe cât de repede ne-am dori”, a punctat primarul sectorului 2.