Limitarea plăților cash are deja primele efecte asupra românilor

Limitarea plăților cash are deja primele efecte asupra românilor, cu mai multe bănci anunțând creșteri de comisioane pentru operațiuni de retragere și depunere de numerar la ghișee, precum și plăți inter și intra-bancare (realizate la ghișeu). Această măsură, adoptată de Guvernul României, a stârnit critici puternice din partea opoziției, care susține că a fost implementată în interesul băncilor.

Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul unei dintre bănci.

O consecință majoră a acestei măsuri este impactul asupra micilor comercianți din zonele rurale, unde plățile se fac predominant în numerar. Aceștia sunt obligați să depună banii la bancă și acum vor plăti comisioane mai mari pentru aceste operațiuni, crescându-și astfel costurile.

Sunt peste 60.000 de mici comercianți, mulți dintre ei având magazine în zone rurale, unde plățile cash sunt predominante. Acum, aceștia se vor confrunta cu dificultăți în a-și reîmprospăta stocurile și în a gestiona fluxurile de numerar, deoarece vor fi afectați de aceste creșteri de comisioane.

Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, explică într-o discuție cu HotNews Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.

Limitarea plăților cash mai aduce cu sine o altă problemă legată de scăderea numărului de ATM-uri și de sucursalele bancare din zonele rurale, iar această măsură, preconizată de PSD, este considerată de unii drept o încercare de a masca incapacitatea de a reduce evaziunea fiscală.

Un alt aspect notabil este scăderea numărului de unități bancare, în special în mediul rural, unde accesul la serviciile bancare se complică din cauza închiderii unităților și a creșterii semnificative a numărului de clienți pe care o unitate trebuie să-i deservească.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *