Principala miză a scandalului din coaliție, numirea noului secretar general

Principala miză a scandalului din coaliție legat de numirea noului secretar general al guvernului este controlul super-agenției care supraveghează toate companiile cu capital de stat. Miza acestui scandal constă în atribuțiile secretarului general al guvernului de a propune candidați pentru șefia AMEPIP, agenția responsabilă de monitorizarea companiilor cu capital de stat.

Agenția AMEPIP va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului, conform legii de înființare. În prezent, postul de secretar general al guvernului este deținut de PNL. Prin intermediul acestei super-agenții, premierul și secretarul general al guvernului vor avea controlul absolut asupra companiilor și regiilor autonome cu capital de stat, inclusiv asupra firmelor controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltare intra-comunitară, transmite B1TV.

Un aspect important al proiectului de lege este faptul că AMEPIP va avea autoritatea de a demite administratorii companiilor cu capital de stat în cazul în care aceștia nu îndeplinesc indicatorii-cheie de performanță stabiliți de agenție. Astfel, chiar și administratorii cu mandate de patru ani pot fi revocați dacă nu ating nivelul minim aprobat de AMEPIP, iar agenția poate relua procedurile de selecție în aceste situații, cu informarea Guvernului.

Agenția AMEPIP va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului. În acest moment, postul de secretar general al guvernului revine PNL.

Legea de înființare a AMEPIP prevede clar că „preşedintele şi vicepreşedinţii sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului”.

Proiectul de lege înființează o super-agenție (AMEPIP) care va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din proiect arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

”În situația în care indicatorii cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP transmite autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”.

Scandalul din coaliție privind numirea secretarului general al guvernului și controlul asupra agenției AMEPIP are implicații semnificative în cadrul coaliției de guvernare, iar rezolvarea acestei crize este discutată în cadrul ședințelor interne ale PNL.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *