Primul premier din rotativă va fi cel desemnat de PNL
Primul premier din rotativă va fi cel desemnat de PNL

Primul premier din rotativă va fi cel desemnat de PNL, urmând ca apoi locul său să fie luat de cel al PSD, la vară. Decizia a fost luată luni dimineață de liderii PSD, în ședință.

Asta înseamnă că, la consultările de azi cu președintele Klaus Iohannis, PSD, PNL și UDMR vor merge cu o singură propunere de prim-ministru, cea în persoana lui Nicolae Ciucă, general în rezervă și membru PNL.

Primul premier din rotativă a fost stabilit în ședințaPSD. Liderii social-democrații s-au întrunit în ședință pentru a valida rezultatele negocierilor din weekend cu PNL. Aceștia au decis ca primul premier din sistemul de rotativă să fie cel propus de PNL, adică Nicolae Ciucă.

Astfel, PSD, PNL și UDMR vor merge la consultările de la Cotroceni cu Nicolae Ciucă drept propunere de premier.

Asta mai înseamnă și că, în viitorul guvern, PSD va avea mai multe ministere. Potrivit sistemului de rotativă, PSD va da premierul abia din vara lui 2023 și până la finalul actualei legislaturi.

Tot în ședința de azi, liderii social-democrați au votat în unanimitate pentru intrarea la guvernare şi pentru structura Guvernului, relatează B1TV.

Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR

„Votul pentru structura Guvernului cuprinde nouă ministere PSD și o funcție de ministru pentru secretarul general al Guvernului – Ministerul Finanțelor, Apărării, Economiei, Transpoturilor, Agriculturii, Sănătății, Muncii, Culturii, Tineretului și Familiei și funcția de secretar general asimilată ca ministru.

UDMR și păstrează ministerele pe care le-a avut: Dezvoltării, Mediului și Sportului.

PNL le-au mai rămas ministerul Justiției, de Interne, de Externe, Investițiilor Europene, Energiei, Educației, Cercetării și Digitalizării, Ministerul pentru IMM și Turism.

Aceasta e structura guvernului votată de colegii din Consiliul Național”, a anunțat Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, la finalul ședinței.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *