Problema căldurii în Capitală și avariile din ce în ce mai dese au fost analizate vineri la guvern, într-o ședință la care au participat ministrul economiei, Virgil Popescu, primarul Nicușor Dan și reprezentanții ELCEN și Termoenergetica. Sunt avarii dese, care generează pierderi de 2.500 de tone pe oră, a atras atenția Virgil Popescu.
„Azi am avut această discuție la Guvern cu Primarul General, cu reprezentanții ELCEN și cu cei ai Termoenergetica. Bucureștenii trebuie să știe că totul pleacă de la rețeaua primară a Municipiului București. Eu spun acest lucru încă de când am venit la Guvern, acum un an de zile.
Acum patru ani, pierderile în rețeaua primară a Municipiului București erau de 800 de tone pe oră.(agent termic. n.r.) Azi, după patru ani de mandat al fostului primar (social-democrata Gabrial Firea, viitor senator PSD), pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră.
Acolo a ajuns neinvestiția, nepăsarea. Acolo a ajuns rețeaua de termoficare a Bucureștiului. De aici trebuie să plecăm și să facem eforturi ca, în această iarnă, rețeaua de termoficare și întreg sistemul de termoficare al Bucureștiului să poată fi ținut în stare de funcționare și în echilibru” a spus Virgil Popescu, potrivit B1TV
O pompă a lăsat cartiere întregi fără apă caldă și căldură
Problema căldurii în Capitală Ministrul Virgil Popescu a explicat și cauza ultimei avarii care a lăsat cartiere întregi fără apă caldă și căldură.
„A fost o avarie la Centrala Sud a ELCEN-ului în acest weekend, care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari: o pompă a fost supraturată pentru a băga agent termic în rețea și de aici a urmat un scurtcircuit, s-a oprit stația. De acolo a plecat practic această lipsă de energie termică în această perioadă. A fost remediată, în două zile a fost pusă înapoi și e în curs de încărcare turbina de la CET Sud spre capacitatea maximă. Apa încălzită a ajuns la 75 de grade.
Cred că până luni totul revine la normal la CET Sud și, în paralel, trebuie să găsim soluții așa încât să mărim capacitatea de producere a energiei termice în București, pentru a suplini aceste pierderi imense care sunt în rețeaua de termoficare. Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie s-o trecem așa.
ELCEN a luat deja decizia să caute și a găsit în piață capacități suplimentare modulare de închiriat, așa încât să le pună în zona sudului, să producă mai multă energie termică și să suplinească aceasta pierdere.
E un efort uriaș pe care îl face ELCEN și pe care îl facem pentru a asigura confortul termic al bucureștenilor.
Le cere scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Dumnezeu ne ajută, vremea este cald, dar nu știm cât va mai dura. Ne pregătim cu aceste capacități modulare să le montăm în diverse zone din București, să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari din rețea”, a declarat Virgil Popescu.
La rândul său, premierul interimar Nicolae Ciucă a anunțat că a fost identificat suma necesară pentru creșterea capacității de intervenție a echipelor de mentenență și reparații.
Marile investiții pentru modernizarea rețelei de termoficare, după cum a precizat de mai multe ori Nicușor Dan, urmează să fie făcute în anii următori, dat fiind că timpul acum este mult prea scurt.