Prețurile la cereale sunt în continuare mici în urma războiului și mișcărilor geopolitice și afectează producătorii români și din alte state din estul Europei. Măsurile recente luate de Uniunea Europeană pentru interzicerea importurilor din Ucraina par să nu-și fi atins efectul scontat, iar prognozele nu sunt deloc bune. Dacă negocierile cu Rusia privind acordul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră va eșua, acest lucru va însemna o presiune suplimentară pentru noi și restul țărilor din zonă.
Fermierii din Europa de Est se confruntă în continuare cu o criză pe piața cerealelor.
O creștere a exporturilor din Brazilia și Rusia a contribuit la scăderea prețurilor globale la cereale, în timp ce UE și-a deschis granițele pentru importurile de cereale ucrainene fără tarife, într-o dovadă de solidaritate, după ce Rusia a blocat porturile țării la Marea Neagră, transmite Reuters, citat de B1TV.
În timp ce scopul UE a fost de a oferi fermierilor ucraineni o ieșire pentru a expedia cereale și semințe oleaginoase către piețele lor tradiționale din Africa, Orientul Mijlociu și Asia – și de a ajuta la atenuarea crizei alimentare globale – au rămas multe produse în Europa de Est.
Confruntați cu o lipsă de produse locale în Polonia, morarii și crescătorii de animale care aveau nevoie de cereale au apelat la un val de importuri din Ucraina, transportate în UE cu camioane și trenuri, au declarat comercianții și fermierii.
Guvernele Europei de Est consideră Ucrainei, sursa relelor, dar Adrian Wawrzyniak, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Fermierilor Individuali din Polonia, a spus că unele dintre problemele din regiune au fost autoprovocate, deoarece fermierii, încurajați de politicieni, au decis să stocheze marfa, sperând că o vor vinde la un preț mai bun.
„Acest lucru a dus la scăderea vânzărilor în timpul recoltării și depozitării cerealelor de către fermieri, consecință pentru care aceștia o plătesc astăzi cu o reducere a veniturilor din vânzarea cerealelor”, a spus el.
Cumpărătorii locali aveau o mulțime de stocuri alternative.
După ce și-a deschis granițele cu cerealele ucrainene, Polonia a importat anul trecut 2,08 milioane de tone de porumb și 579.315 de tone de grâu, față de doar 6.269 de tone de porumb și 3.033 de tone de grâu în 2021.
„Din moment ce fermierii nu au vândut, (furaje și făină) doar au cumpărat cereale ucrainene pentru a avea materii prime pentru producția curentă”, a spus un comerciant de cereale polonez..
În ciuda faptului că este un aliat ferm al Ucrainei, Polonia a interzis importurile de cereale ucrainene în aprilie, ca răspuns la plângerile furioase ale fermierilor din țară, unde sprijinul pentru Partidul Lege și Justiție (PiS) este puternic.
Ungaria, Slovacia și Bulgaria au urmat rapid exemplul Poloniei, declanșând o dispută cu Bruxelles-ul pe tema politicii comerciale și a cererilor de despăgubire pentru fermierii lor furioși din fondurile UE.
Restricțiile UE: urmări
Interdicțiile unilaterale de import au fost ridicate săptămâna trecută, dar numai după ce Comisia Europeană a acceptat să blocheze vânzările de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene în cele patru state membre și în România, între 2 mai și 5 iunie.
Negocierile cu Rusia pentru extinderea unui acord care să permită unele exporturi de cereale prin trei dintre porturile Ucrainei de la Marea Neagră pentru a atenua o criză alimentară globală atârnă în balanță.
Dacă coridorul de cereale care urmează să expire în această lună s-ar prăbuși, fermierii ucraineni nu ar avea nicio opțiune decât să-și trimită toate exporturile de cereale prin Europa de Est.
Prețurile la grâu în Europa au atins în octombrie 2022 valori maxime Comercianții de cereale au spus că prețul plătit pentru cerealele din Ucraina a fost în conformitate cu nivelurile pieței europene, dar acestea au scăzut cu mult sub prețurile căutate de mulți fermieri din Europa de Est.
Prețurile la grâu în Europa au atins în octombrie 2022 maxime după recoltare de peste 350 de euro pe tonă, dar de atunci prețurile au scăzut la niveluri de înainte de invazie de aproximativ 235 de euro.
Acesta este, de asemenea, departe de vârful de 450 de euro pe tonă pentru grâul european, imediat după atacul Rusiei.
„Fermierii dau vina pe guvern pentru prețurile mici din cauza importurilor ucrainene, ceea ce nu este chiar adevărat”, a spus comerciantul polonez de cereale.
Fermierii ucraineni, între timp, au spus că primesc mult mai puțin decât prețul pieței, deoarece aproximativ 100 de euro pe tonă sunt deduși pentru a acoperi transportul către Europa de Est, mult mai mare decât costurile de expediere a cerealelor lor din porturile Mării Negre.
Restricțiile UE asupra importurilor de cereale au înrăutățit, de asemenea, perspectivele deja sumbre pentru agricultura din Ucraina, care era al treilea cel mai mare exportator de cereale din lume înainte de războiul cu Rusia.
Fermierii ucraineni spun că au fost nevoiți să reducă drastic cantitatea de culturi, cum ar fi porumb și grâu, pe care le plantează din cauza dificultății și a costurilor ridicate de aprovizionare din țară.
Afluxul de cereale ucrainene în Europa de Est a afectat, de asemenea, capacitatea vecinilor săi din UE de a-și exporta propriile recolte, deoarece există o lipsă de camioane și vagoane disponibile.
În România, fermierii se plâng că morile și procesatorii locali nu sunt interesați de grâul și porumbul lor, spunând că camioane cu cereale ucrainene se aliniază la porțile lor. Fermierii au spus că s-au chinuit să găsească camioane pentru a-și transporta propriile mărfuri, costul logisticii a crescut cu 70% față de înainte de război.