Programul Rabla pentru Electrocasnice începe în ianuarie
Programul Rabla pentru Electrocasnice începe în ianuarie

Programul Rabla pentru Electrocasnice începe în ianuarie, după lansarea ratată din decembrie, din cauza pericolelor unor atacuri informatice. Noul ministru al mediului, Tanczos Barna, a făcut anunțul, la preluarea mandatului, joi, de la predecesorul său Mircea Fechet.

„Din păcate, Programul Rabla pentru electrocasnice a pornit cu stângul. Pentru a avea siguranța funcționării sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci în cursul lunii ianuarie, când vom avea și bugetul AFM. Trebuie să avem siguranța că este sigur”, a spus Tanczos. Potrivit lui Mircea Fechet, Ministerul Mediului și STS sunt în proces de remediere a acestor deficiențe.

Mircea Fechet explicat a spus ce s-a întâmplat cu aplicaţia de pe siteul web care urma să permită înscrierea cetățenilor în program.

„Am discutat luni de zile de acest program, dar aplicaţia informatică, atunci când a fost pusă testelor de utilizare intensă, zeci de mii de utilizatori simultan, pur şi simplu nu a funcţionat, au existat deficienţe în arhitectura aplicaţiei. Este obiectul unui contract de prestări servicii între AFM şi o societate comercială”, a explicat fostul ministru, Mircea Fechet. Potrivit acestuia, Ministerul Mediului şi STS sunt în proces de remediere a acestor deficienţe.

„Suntem într-un stadiu avansat, 40.000 de utilizatori simultan permite acum, dar trebuie să fim 100% sigur că aplicaţia va funcţiona. Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”, a spus fostul ministru.

Acesta s-a referit şi la programul de garanţie-returnare penttu ambalajele reutilizabile.

„Suntem la stadiul în care am trimis către ministerele avizatoare Horătârea de Guvern ce urmează să fie adoptată într-o şedinţă ulterioară. Aşteptăm eventuale observaţii ale ministerelor”, a spus Fechet.

În altă ordine de idei, Fechet a mai spus că Ministerul Mediului a demarat, la SEAP, licitaţia pentru senzorii de măsurare a calităţii aerului, unde România are grave probleme, iar pe 18 ianuarie vor fi deschise ofertele.

La fel, Ministerul Mediului are în atenție și programul Rabla Plus

„Rabla Plus un foarte mare succes în acest an, practic anul 2020 este anul autoturismelor electrice. Cu un buget consistent, 200 de milioane de lei, am reuşit să avem pe străzile României un număr mai mare de maşini electrice decât în toţi anii trecuţi”, a mai spus Fechet.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *