Proiectul de măsuri fiscale asumat de Coaliția PSD-PNL implică anumite modificări semnificative în ceea ce privește taxele și impozitele în România. Proiectul a ajuns în formă finală și este supus dezbaterii publice.

Ministerul Finanțelor a publicat oficial documentul cu care premierul Marcel Ciolacu se va duce în Parlament pentru procedura asumării răspunderii. Principalele măsuri prin care guvernul PSD PNL vrea revigorarea economică, transmite Hotnews.

  • Taxarea microîntreprinderilor: Se propune o nouă structură de taxare pentru microîntreprinderi, cu o rată de 1% pentru cele cu venituri sub 60.000 de euro și 3% pentru cele cu venituri mai mari de 60.000 de euro sau care desfășoară anumite activități specifice, precum servicii IT sau în domeniul sănătății. Aceste modificări ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.
  • Impozit pe venit pentru IT-ști: Se propune impunerea cu impozit pe venit pentru IT-știi care câștigă sume mai mari de 10.000 de lei. Această măsură ar urma să fie în vigoare până în 2028.
  • CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară: Se propune ca angajații din aceste sectoare să plătească Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Această măsură se încadrează în angajamentele Guvernului în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
  • Creșterea TVA: TVA pentru unele bunuri și servicii va crește de la 5% la 9%. Această măsură va afecta, printre altele, livrarea de locuințe sociale, livrarea de alimente de înaltă calitate, instalarea de panouri fotovoltaice, precum și livrarea de locuințe cu o suprafață utilă de maxim 120 de metri pătrați și valoarea sub 600.000 de lei. Totuși, există excepții, precum livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, care vor rămâne cu TVA de 5%.
  • Taxarea băuturilor cu zahăr: Se introduce o acciză pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat, în funcție de conținutul de zahăr. Această măsură vizează promovarea unui stil de viață mai sănătos și reducerea consumului de băuturi zaharoase.
  • Impozit special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare: Se introduce un impozit special pentru proprietățile rezidențiale și pentru autoturismele scumpe, aplicabil pentru persoanele fizice care dețin aceste active în valoare de peste 2,5 milioane de lei sau 375.000 de lei, respectiv. Impozitul se va aplica pe o perioadă de 5 ani.
  • Impozit minim pe cifra de afaceri: Se introduce un impozit minim pe cifra de afaceri pentru contribuabilii cu cifră de afaceri de peste 50.000.000 de euro, dacă impozitul pe profit calculat este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Această măsură vizează întărirea disciplinei fiscale pentru contribuabilii mari.

Aceste propuneri ar putea avea un impact semnificativ asupra contribuabililor din România și vor trebui discutate și aprobate în Parlament înainte de a deveni legi efective. Este important să țineți cont de schimbările fiscale și să consultați un expert fiscal sau un contabil pentru a înțelege pe deplin cum vă vor afecta.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *