Proteste ample au loc în fiecare zi în Rusia, țară unde oponenții lui Putin plătesc scump sfidarea la adresa conducătorului suprem. În fiecare zi de când Rusia a invadat Ucraina, oamenii au protestat în stradă, dezgustați de agresiunea comisă în numele țării lor, solicitându-i președintelui Rusiei oprirea imediată a războiului.

Mulți manifestanți sunt ridicați cu brutalitate de polițiști, reținuți și interogați în secțiile de poliție, pe motiv că participă la un protest neautorizat. Aprobarea unor proteste este însă extrem de rară în Rusia. Dacă polițiștii ruși stabilesc fapte de „violență” protestatarul poate face până la opt ani de închisoare.

Occidentul speră că nemulțumirea populară, exacerbată de furia publicului pe măsură ce sancțiunile încep să intre în vigoare, rubla se prăbușește iar produsele de bază sunt de negăsit în magazine, ar putea fi suficientă pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin.

Este greu de preconizat, cel puțin pe termen scurt, cum se va întâmpla asta, precizează o opinie BBC, preluată de B1TV.

Kremlinul înăbușă reportajele independente, iar televiziunea de stat, care nu arată întreaga amploare a ostilităților, repetă aceeași narațiune: acesta nu este un război, ci o „operațiune militară specială” pentru – „denazificarea” Ucrainei.

Kremlinul celebrează soldații ruși uciși pe câmpul de luptă ca eroi. Durerea impusă de sancțiuni va fi, probabil, prezentată ca un alt exemplu de agresiune occidentală.

Celălalt calcul – că acele sancțiuni și izolarea internațională ar putea cataliza alte figuri mai influente pentru a-l domoli pe Putin – nu pare imposibil, dar este încă destul de fantezist în acest stadiu.

La Sankt Petersburg, Rusia, poliția a reținut o cunoscută supraviețuitoare a asediului de la Leningrad, Elena Osipova, la un protest împotriva războiului.

Acum două zile, rapoartele arătau peste 6.000 de arestări care au avut loc în Rusia în timpul protestelor anti-război.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *