PSD va propune un premier până la adoptarea moțiunii de cenzură pe care intenționează să o depună împotriva Guvernului PNL, a spus purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu. Ludovic Orban este ”un accelerator de pandemie” iar Guvernul este „toxic” a apreciat reprezentantul PSD.
A doua jumătate a lui august era termenul anunțat de Lucian Romașcanu pentru depunerea moțiunii de cenzură, după cum spunea acesta săptămâna trecută. Odată aprobată, PSD susținea un guvern de uniune națională care să organizeze alegerile
„Starea de alertă a fost un argument de a amâna depunerea unei moţiuni de cenzură, având în vedere că nu era firesc să facem un asemenea gest politic, dar faptul că vine data de 1 august când trebuie dublate alocaţiile, anunţurile constante de încălcare a legii pensiilor ne vor face ca, în foarte scurt timp, să depunem această moţiune chiar dacă este stare de alertă. Suntem capabili ca, până la trecerea moţiunii, să putem prezenta preşedintelui o propunere de premier, un Guvern şi un program economic pentru această perioadă” a declarat Lucian Romaşcanu duminică, într-o conferinţă de presă,potrivit PsNews.
Executivul este „singurul responsabil pentru situaţia de astăzi” în ceea ce priveşte epidemia, iar premierul Orban este un „accelerator de pandemie” a mai afirmat Romașcanu referindu-se la perioada în care persoanele infectate nu au mai putu fi obligate să rămână în spitale, în urma deciziei Curții Constituționale.
Prin „neglijenţă, incompetenţă, prin prostiei” România a rămas în două rânduri în vid legislativ în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, a spus purtătorul de cuvânt al PSD. Un alt argument îl reprezintă lipsa echipamentelor de protecţie pentru persoanele defavorizate, deşi există două acte normative. „Se aşteaptă campania electorală pentru a se folosi aceste măşti în scop electoral de către PNL” a adăugat Romașcanu.
PSD acuză de asemenea şi consideră că sunt argumente pentru care guvernul este responsabil pentru actuala situaţie epidemiologică „promovarea incompetenţei” la Direcţiile de Sănătate Publică, „comunicarea dezastruoasă” pe subiectul pandemiei, dotarea deficitară cu aparatură medicală, lipsa procedurilor specifice pentru măsurile luate în timpul pandemiei, dar şi „exemplele personale dezastruoase” Romaşcanu dând exemplu „beţia de la Guvern” dar şi reuniuni ale unor liberali fără păstrarea distanţei fizice .