Purtarea măștii la efort fizic afectează capacitatea de oxigenare a copiilor în timpul orelor de sport, afirmă pediatrul Mihai Craiu, care nu recomandă purtarea acesteia în acest caz, măcar în spațiul exterior.
Masca afectează capacitatea de efort, a explicat pediatrul Mihai Craiu într-o intervenție la Digi24.
„Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”, a spus medicul.
Aceste precauții sunt pentru sportul în interior, a precizat Mihai Craiu.
„Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri. Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber – fără mască”, a adăugat pediatrul Mihai Craiu, la Digi 24.
Purtarea măștii la efort fizic. Elevii din România trebuie să poarte mască la ore, chiar și la cele de sport. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, spunea că va avea o discuție cu Ministerul Sănătății pentru modificarea Ordinului comun emis înainte de începerea școlilor, în sensul în care masca de protecție să nu mai fie obligatorie în timpul orelor de educație fizică.
O propunere luată în calcul este cea ca măștile să fie obligatorii de la vestiar la locul de desfășurare a orei de sport și de acolo înapoi la vestiar, așa cum se întâmplă în Luxemburg. Cîmpeanu a precizat că a hotărât că actuala regulă trebuie să fie modificată după ce a văzut cum se desfășoară lucrurile în alte state europene.
„Am cerut azi o situație cu privire la practicile eurpene. Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de sport, Belgia nu solicită, Bulgaria nu, Estonia nu, Finlanda nu, Suedia nu. Franța, de exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele se țin exclusiv în spații exterioare.
Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar la locul de activitate fizică, după încheierea orei de sport în care nu solicită mască, portul măștii e obligatoriu de la locul activității la vestiare.
Am găsit un singur exemplu în Europa, regiunea Veneto din Italia, în care se solcită purtarea măștii în timpul orelor de sport și acolo decizia e în curs de actualizare. Informarea e oficială, venită de la reprezentanții de la Bruxelles cu date din surse deschise. Pe baza acestui răspuns, voi propune să completăm învățământul special. Vom discuta cu Ministerul Sănătății. Ministerul Educației susține această regulă, spre exemplu, precum în Luxemburg.
Vom vedea și punctul de vedere medical. Cred că cei cu specialitate de medicină sportivă sunt cei mai îndreptățiți să ne aducă argumente pentru a lua decizia corectă de modificare a Ordinului comun cu ministrul Sănătății. Sunt deja excepții de la regulă”, spunea Sorin Cîmpeanu, pe 10 februarie.