Programul „Rabla pentru becuri” va fi lansat cel mai probabil în 2023
Programul „Rabla pentru becuri” va fi lansat cel mai probabil în 2023

Programul „Rabla pentru becuri” va fi lansat cel mai probabil în 2023, iar banii alocați de guvern nu pot fi cheltuiți la acest moment.

Guvernul Ciucă a alocat 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor vechi. Practic, Executivul a alocat bani pentru un program care nu a fost lansat și nu se știe când se va derula. Există deja suspiciuni în spațiul public că nu a existat niciun interes din partea decidenților de a-i ajuta pe români și totul a fost un exercițiu de imagine.

Pe 4 octombrie, Tanczos Barna (UDMR), ministrul Mediului, a anunțat că programul „Rabla pentru becuri” va fi lansat „cel târziu la sfârșitul lunii octombrie”.

Numai că apoi guvernanții și-au dat seama că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) are nevoie de un soft nou pentru a putea implementa programul. Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, nu a putut spune când va fi gata softul deoarece încă nu a făcut caietul de sarcini și mai urmează licitația, eventuale contestații, achiziția efectivă și abia apoi implementarea, arată B1Tv.

Până la urmă, presat de jurnaliști, ministrul Mediului a admis că programul „Rabla pentru becuri” nu va mai fi lansat anul acesta: „Nu o să fie gata anul acesta, se lucrează la un sistem informatic nou care să asigure stabilitate și în momentul în care este gata se va lansa programul”.

Guvernul a alocat bani pentru programul „Rabla pentru becuri”, deși acesta nu există

Cu toate acestea, acum două săptămâni, Guvernul Ciucă a adoptat o Hotărâre prin care a alocat 400 de milioane de lei pentru schimbarea becurilor vechi. Teoretic, banii ar trebui cheltuiți până pe 31 decembrie, dar programul nu există. Tanczos Barna a precizat că banii se vor reporta.

Dumitru Chisăliță, expert în energie, a declarat că n-a existat o dorință reală a guvernanților de a face ceva, ci doar de a câștiga la capitolul imagine: „Astfel autoritățile au blocat inutil sute de milioane de lei, bani care puteau fi folosiți la alte programe ale Administratției Fondului de Mediu. Sau, putem face și noi un exercițiu de imaginație pentru a vedea pe ce se pot cheltui 400 de milioane de lei în România: printre altele, 15 kilometri de autostradă în zona de câmpie”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *