Carantina națională nu este o soluție la acest moment, spune Arafat
raed arafat

Raed Arafat s-a arătat sceptic în privința momentului în care România va ieși din pandemie. Șeful DSU a declarat vineri, într-o conferință de presă, că statele care au rata de vaccinare mare vor putea să intre în normalitate mult mai repede decât țările cu procente mai mici în ceea ce privește imunizarea împotriva Covid-19.

Raed Arafat a fost întrebat, vineri, cum vede anul 2022, în contextul unui material apărut la Reuters, potrivit căruia experții în sănătate se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India.

„Voi folosi ceea ce au spus colegii noștri din Germania despre valul pe care îl au acum, că o să fie pandemia persoanelor nevaccinate. În lipsa unui tratament specific – care până acum arată că efectul lui este cam de 50% reducere a șansei ca o persoană să ajungă terapie intensivă, deci nu este o protecție sută la sută – rămâne vaccinarea soluția optimă. Statele care au rata de vaccinare mare vor putea să intre în normalitate mult mai repede decât statele care au rata de vaccinare mai mică. Depinde de noi toți acest efort”, a răspuns șeful DSU, Raed Arafat.

Dacă nevaccinații se vor informa și vor căuta date de la medici despre vaccin, după care se vor vaccina și se va ajunge la o rată mare, „și noi vom putea zice că anul viitor poate să fie anul în care într-adevăr ne întoarcem la normalitate”.

„La acest moment nu putem afirma acest lucru”, declară Raed Arafat.

Totodata, Raed Arafat, şeful IGSU, a avertizat că tulpina Omicron a SARS-COV-2 este foarte periculoasă deoarece răspândirea ei este foarte rapidă, spre deosebire de alte variante ale acestui virus.

„Varianta Omicron este extrem de contagioasă, spune Raed Arafat: „Dacă la varianta Delta un om infecta un om jumate, doi oameni infectau trei, acum, cu varianta Omicron, unu poate infecta şi trei. Deci 3 infectează după asta fiecare trei, deci trei infectează 9, şi aşa mai departe. Deci problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile.”, a afirmat Raed Arafat la TVR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *