Raed Arafat se așteaptă „la ce e mai rău” în privința evoluției pandemiei
Raed Arafat se așteaptă „la ce e mai rău” în privința evoluției pandemiei

Raed Arafat se așteaptă „la ce e mai rău” în privința evoluției pandemiei de coronavirus și spune că în toamnă situația infectărilor ar putea deveni dramatică. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vrut să contrazică optimismul premierului, care afirmase recent că la noi s-a reușit oprirea creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19.

După săptămâni întregi de creștere îngrijorătoare a numărului de infectări zilnice raportate, guvernanții susțin că a fost oprită această evoluție. Raed Arafat susține că pandemia nu a trecut, iar al doilea val din toamnă ar putea să lovească mult mai tare decât primul.

„Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău. Pandemia care a fost în 1918-1919, nu primul val a fost cel mai rău. Noi nu avem astfel de informații, dar noi trebuie să ne așteptăm că lucrurile pot să se înrăutățească și noi trebuie să fim foarte pregătiți. Sunt foarte mulți ”experți” care vin cu păreri neavizate, nefondate, fără argumente științifice, dar aberează toată ziua și, din păcate, au efect asupra unei părți din populație. Mulți respectă regulile, dar această parte mică poate contribui la răspândirea bolii într-un mod necontrolat. Față de atunci, acum avem alte mecanisme și mijloace de luptă cu boala” a spus Arafat.

Raed Arafat se așteaptă la o creștere și mai mare a numărului îmbolnăvirilor, din toamnă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a amintit din nou de susținerea populară.

„Nu putem compara 2020 cu 1919. Totuși, un impact asupra sistemului sanitar se poate produce chiar și în țările foarte dezvoltate, am văzut asta. Deci nu putem să spunem că totul va fi bine. Putem să ne așteptăm la o situație mai rea la toamnă și la iarnă și va trebui să fim mai bine pregătiți, iar populația să fie mai înțelegătoare. Noi nu putem rezolva o problemă sau limita un risc fără participarea populației. Populația e un factor foarte important în această ecuație. Dacă toți înțeleg că trebuie să trecem acest hop împreună, atunci poate reușim să limităm impactul și să nu ajungem ca în alte țări”, a adăugat Raed Arafat.

La începutul lunii, premierul Ludovic Orban a declarat că datele privind evoluția epidemiei de coronavirus arată că România a reușit să oprească creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

„După cum arată datele, am oprit creșterea. Riscul cel mai mare era ca, la un moment dat, creșterea să nu mai fie liniară, ci să aibă o tendință de progresie geometrică”, a spus premierul.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul