Raportul Departamentului de Stat SUA pentru justiție și drepturile omului recunoaște progresele României. Unde mai e de lucru: protecție mai mare pentru comunitatea LGBT și copiii cu dizabilități
Raportul Departamentului de Stat SUA pentru justiție și drepturile omului recunoaște progresele României. Unde mai e de lucru: protecție mai mare pentru comunitatea LGBT și copiii cu dizabilități

Departamentul de Stat al SUA a apreciat progresele înregistrate de România în garantarea drepturilor și libertăților omului. Raportul evidențiază cum lupta împotriva corupției și reformele din justiție din ultimii ani au consolidat statul de drept. Cu toate acestea, raportul identifică și mai multe aspecte de îngrijorare, inclusiv condițiile din penitenciare, procedurile poliției și sistemul judiciar.

Raportul menționează că au existat cazuri de abuzuri și utilizare excesivă a forței de către poliție, inclusiv decesul unui bărbat în custodia poliției. În timp ce Poliția Română și procurorii au luat măsuri împotriva celor responsabili, raportul subliniază necesitatea unor reforme suplimentare pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

Activiștii pentru drepturile omului au raportat că unii ofițeri de poliție au încercat să descurajeze supraviețuitorii violului sau violenței domestice să depună acuzații împotriva făptuitorului și, în unele cazuri, au refuzat să înregistreze plângeri penale depuse de supraviețuitori”, precizează americanii în raport, potrivit PsNews.

Condițiile din închisori reprezintă o altă problemă, cu supraaglomerare și condiții sanitare precare, fiind evidențiate ca probleme majore. Raportul subliniază că guvernul român nu dispune de resurse suficiente pentru a construi noi închisori și a îmbunătăți condițiile pentru deținuți.

Raportul identifică, de asemenea, conflicte de interese în cadrul sistemului judiciar, inclusiv decizia Curții Constituționale de a declara reforma pensiilor neconstituțională, în ciuda impactului asupra pensiilor judecătorilor. Raportul evidențiază necesitatea unei mai mari transparențe și responsabilitate în cadrul sistemului judiciar pentru a asigura independența și imparțialitatea acestuia.

De asemenea, România trebuie să îmbunătățească și legislația privind protecția persoanelor cu dizabilități și să le garanteze accesul la educație sau locuri de muncă.

Discriminarea copiilor cu dizabilități în educație a fost o problemă larg răspândită din cauza lipsei de pregătire adecvată a profesorilor privind incluziunea copiilor cu dizabilități și a lipsei de investiții pentru a face școlile accesibile. Potrivit datelor oficiale, 40% dintre copiii cu dizabilități fie au fost plasați în școli segregate, fie nu au fost plasați deloc în școală”, se mai arată în document.

Raportul subliniază că, deși libertatea de exprimare este în general respectată în România, au existat cazuri în care drepturile jurnaliștilor au fost încălcate, în special în media private. Raportul subliniază necesitatea unor protecții mai mari pentru jurnaliști și lucrătorii din media pentru a asigura independența și capacitatea de a raporta liber.

Raportul evidențiază, de asemenea, necesitatea unor protecții mai mari pentru grupurile vulnerabile, inclusiv comunitatea LGBT și persoanele cu dizabilități. Raportul menționează că, deși România a făcut unele progrese în aceste domenii, mai este mult de lucru pentru a asigura drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii.

În concluzie, raportul recunoaște progresele României în asigurarea drepturilor și libertăților omului, evidențiind totodată domenii în care sunt necesare reforme suplimentare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *