Rareș Bogdan
rareș bogdan

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, într-un interviu acordat Europa Liberă, că prevederile din proiectele de lege de modificare a legilor securității naționale sunt „periculoase”. Europarlamentarul a precizat că nu știe cine a scris aceste prevederi și că nu a existat o dezbatere în interiorul PNL privind pachetul legislativ.

„Mi se par lucruri periculoase în interiorul lor. Pot să fie niște documente scrise oriunde, par să fie scrise într-o pivniță, nu par a fi niște legi pentru secolul XXI. Sunt multe lucruri acolo care ridică semne de întrebare”, a declarat Rareș Bogdan.

Legile securității naționale au nevoie de modificări care să le actualizeze în baza actualelor provocări de securitate, spune el, dar speră că varianta care va ajunge în dezbaterile Parlamentului „să fie una care să poată fi doar perfectibilă”.

Europarlamentarul PNL a subliniat că nu are nicio informație despre cine a scris varianta proiectului care a ajuns în spațiul public, dar știe sigur că nu a fost făcut în PNL sau în comisiile parlamentare.

„Nu știu cine a lucrat la el. Am înțeles că au fost oameni din mai multe zone”, precizează Rareș Bogdan.

„Eu vreau să cred că modelele consacrate, și cred că modelele consacrate sunt Marea Britanie, Statele Unite, Franța și Germania, trebuie aplicate în România. Deci, atunci când colegii mei vor lucra pe un proiect, rugămintea mea la ei a fost și este să verifice funcționarea controlului civil, controlului parlamentar asupra serviciilor de informații din cele patru democrații funcționale”, mai spune Rareș Bogdan.

Potrivit unui proiect de lege privind funcționarea SRI, publicat săptămâna trecută de G4Media, persoanele fizice și juridice, dar și autoritățile și instituțiile publice vor fi obligate să acorde sprijin serviciului secret.

Conform documentului, care face parte dintr-un pachet mai larg de proiecte legislative privind siguranța națională, SRI devine totodată autoritate națională în domeniul interceptării a comunicațiilor, iar Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor va funcționa în cadrul serviciului de informații.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *