Rata de infectare cu coronavirus a fost depășită peste valoarea de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori în 22 de municipii și 15 orașe din România. În toate aceste orașe, masca a devenit obligatorie să fie purtată și pe stradă, a spus Raed Arafat, marți seară.
Numărul cazurilor este în creștere iar criza sanitară din România este din ce în ce mai gravă, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, aducând cifrele ca argument.
„Avem 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Sunt 44 de municipii și 50 de orașe care se înscriu la aceste cote de incidență. În schimb, sunt 255 de localități în toată țara care au depășit rata de incidență de 3 la mie și 22 de municipii și 15 orașe au rata de incidență peste 3″, a spus Arafat la Digi24.
Rata de infectare cu coronavirus depășită în 22 de municipii și 15 orașe. Printre oraşele care au depăşit rata de 3 la mie se află şi București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea.
„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar. Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a explicat Arafat.
Nu este legală decuplarea pacienților aflați pe moarte
Nu este o soluție decuplarea pacienților aflați pe moarte, în ATI, ci creșterea numărului de locuri, a mai spus Arafat. În Italia, a fost o variantă adoptată de medici, însă în România legea nu permite acest lucru.
„Din păcate, colegii din alte țări au arătat că această situație i-a obligat să ia această decizie, când sistemul sanitar a ajuns la o presiune foarte mare. Să mute ventilatoarele de la o persoană la alta, colegii din Italia au precizat că au făcut acest lucru, dar cred că nicăieri legea nu prevede acest lucru, aceasta este medicina de dezastre.
Medicina de dezastre înseamnă să dai șansa cea mai mare la cel mai mare număr, pentru a-i salva viața. Ceea ce înseamnă că în momentul în care o persoană nu mai are nicio șansă, din punct de vedere medical o asiști paliativ, dar nu pui resurse suplimentare, dacă nu ai resurse”, a explicat secretarul de stat.