Reacția lui Alexandru Rafila după acuzațiile de zeci de decese suspecte la Spitalul Sf Pantelimon. „Este afirmaţia unei asistente medicale”
Reacția lui Alexandru Rafila după acuzațiile de zeci de decese suspecte la Spitalul Sf Pantelimon. „Este afirmaţia unei asistente medicale”

Zeci de decese suspecte ar fi avut loc la Spitalul Sf. Pantelimon din București, în urma lipsei unui medicament în terapie intensivă. Dezvăluirile vin din partea unei asistente, care și-a păstrat anonimatul, iar minstrul Rafila, deși spune că i se pare greu de crezut, a dispus totuși o anchetă.

Ministrul Sănătății a dispus trimiterea Corpului de Control la Spitalul Sf. Pantelimon din București, în urma informațiilor apărute conform cărora în perioada 4-7 aprilie ar fi decedat 20 de pacienți din cauza unei administrări incorecte a unui medicament în cadrul secției ATI.

Managerul spitalului, Bogdan Socea, a respins acuzațiile, afirmând că în acele zile au murit 19 persoane internate la ATI, însă niciun medic nu a semnalat situații suspecte. El a infirmat ideea că lipsa de doze de Noradrenalină ar fi cauzat decesele, susținând că spitalul avea suficiente medicamente pentru a trata pacienții în stare gravă, transmite B1TV.

Am demontat suspiciunea că nu era suficient. Erau suficiente doze de Noradrenalină (…) Este un medicament care menține tensiunea în cazul pacienților aflați în stare gravă. Îi ține în viață pe pacienții intubați (…) Este greu de crezut că s-ar fi putut întâmpla așa ceva”, a declarat Bogdan Socea.

De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pus la îndoială acuzațiile asistentei care a făcut publice informațiile despre decesele pacienților, subliniind că există îndoieli în privința veridicității acestor afirmații. Corpul de Control a fost trimis pentru a investiga situația și pentru a clarifica aspectele semnalate, incluzând alte probleme administrative în cadrul spitalului.

Am mai avut o sesizare din partea directorului de îngrijiri al acestui spital la începutul săptămânii. Ca urmare a acestei sesizări, care se referea la alte probleme legate de chestiuni administrative interne de la spital, eu am decis să trimit Corpul de Control, care va merge mâine dimineaţă (n.r. – vineri)”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la Digi 24.

Între timp, conducerea spitalului a fost sesizată de acelaşi director de îngrijiri că ar fi primit o informaţie de la o asistentă de pe Secţia de Terapie Intensivă că într-un scurt interval de timp, între 4 – 7 aprilie, s-ar fi înregistrat un număr mare de decese – 20 de decese la pacienţi care nu ar fi fost trataţi corect. Este afirmaţia unei asistente medicale. În sesizare nu este identificată, nu are nume, nu are nimic. (…) Eu am îndoieli în ceea ce priveşte această situaţie, mai ales că discutăm despre un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect”, a mai spus ministrul Sănătății.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *