Gheorghe Ialomițianu, liderul PMP Brașov și fost ministru de Finanțe, a oferit o perspectivă sumbră asupra economiei românești. El a criticat actuala guvernare, compusă din PSD și PNL, acuzând-o că este un generator de inflație care va continua să ducă la creșterea prețurilor dacă nu se schimbă direcția politică.

Statul ca generator de inflație:

Ialomițianu a subliniat că, spre deosebire de alte țări care au implementat măsuri de susținere a mediului de afaceri și de atenuare a inflației, în România statul contribuie la creșterea acesteia. Creșterea taxelor și impozitelor, în special accizele și anularea facilităților fiscale, sunt printre principalele cauze identificate de liderul PMP.

Dacă în alte țări s-au luat măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri și a tempera creșterea prețurilor prin măsuri fiscale, adică reduceri de impozite și taxe și scheme de ajutor de stat, în schimb, la noi, statul e generator de inflație, de creștere a prețurilor. Într-adevăr, creșterea prețurilor s-a temperat, dar prețurile cresc în continuare pentru că au crescut impozitele și taxele, în primul rând, accizele au crescut, s-au anulat facilitățile fiscale, mediul de afaceri nu este sprijinit. Într-adevăr, prețurile cresc în cel mai mare ritm în România comparativ cu alte țări”, a declarat Gheorghe Ialomițianu la B1TV.

Potrivit lui Ialomițianu, prețurile vor continua să crească, iar guvernarea actuală PSD-PNL planifică măsuri care ar putea agrava situația, inclusiv introducerea impozitului progresiv și creșterea TVA-ului și a accizelor pentru anul 2025.

Soluția lui Ialomițianu

Ialomițianu a contestat viziunea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a estimat că inflația va ajunge la un nivel „normal” de 2% în 2025, argumentând că măsurile fiscale planificate vor contrazice aceste prognoze.

Domnul Isărescu ne spune că în 2025 vor ajunge prețurile să crească într-o normalitate, cu 2%, dar să nu uităm că actuala guvernare, PSD-PNL, propune pentru 2025 introducerea impozitului progresiv, creșterea TVA-ului, creșterea accizelor, și atunci de unde sunt calculele domnului Isărescu că prețurile se vor tempera și vom avea o inflație de 2%? Nu, prețurile vor crește în continuare dacă PSD și PNL vor rămâne la guvernare. Singura soluție este Dreapta Unită, care menține cota unică, este împotriva creșterii de impozite și taxe și are proiect pentru reducerea cheltuielilor bugetare”, a mai declarat Gheorghe Ialomițianu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *