Recensământul urșilor va fi făcut în România pe baza probelor ADN
tanczos barna

Recensământul urșilor va fi făcut în România pe baza probelor ADN, în cadrul unui priect european de 11 milioane de euro. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea și cel al Mediului, Tanczos Barna.

Tot în cadrul proiectului va fi realizat un centru de îngrijire a urșilor care nu mai pot fi lăsați în mediul lor natural și vor fi cumpărate 1140 de garduri electrice pentru fermieri, au precizat demnitarii într-o conferință de presă.

Principalul obiectiv al proiectului este realizarea unui studiu științific privind populația de urs din România.

Este o premieră mondială, la o asemenea populație de urs nu s-a făcut nicăieri în lume bazat pe probe genetice. Ultima raportare din 2016 era de 6.500-7.000 de exemplare. Cu siguranță astăzi este peste 7000. Este cea mai exactă metodă științifică prin care se poate estima o populație de urs. Nu putem vorbi de o numărare bob cu bob, exemplar cu exemplar, pentru că vorbim de un habitat natural. Estimarea în aceste condiții e cea mai bună, e bazată pe o metodă științifică și cu o colaborare cu experți internaționali”, a afirmat ministrul tanczos, potrivit G4Media.

Recensământul urșilor. Conform lui Barna, proiectul se va lansa în primăvara anului 2022, printr-o campanie de prelevare în masă de probe ADN din păduri, care vor fi centralizate într-un sistem informatic.

Analiza rezultatelor se va face în anul 2023.

Vom avea o informație clară cu privire la mărimea populației, dar și la zonare”, a precizat Tanczos Barna.

Suma alocată pentru această componentă este de circa 4 milioane de euro.

Al doilea obiectiv este construirea unui centru de îngrijire a urșilor bruni în pădurea Kronstadt din județul Brașov, pentru 100 de exemplare care nu mai pot trăi în mediul lor natural. Suma alocată acestuia este de circa 2 milioane de euro

De asemenea, vor fi achiziționate și instalate 1.140 de garduri electrice și sisteme de supraveghere pentru fermieri.

Ministrul a precizat că sunt mii de fermieri care folosesc garduri electrice în România, precum și gospodării de la Băile Tușnad, adăugând că este și o problemă de responsabilitate din partea fermierilor.

În următoarele săptămâni va fi lansată procedura de licitație internațională pentru achiziția acestor garduri.

Va fi și o campanie de informare pentru educarea populației: cetățenii trebuie să știe că nu au voie să hrănească ursul, să nu le lase la îndemână mâncare, deșeuri, cum să acționeze când stâna e atacată, când se întâlnesc cu ursul pe stradă sau în pădure”, a explicat ministrul Mediului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *