Redeschiderea școlilor pe 8 februarie este o măsură realizabilă, consideră Alexandru Rafila. Medicul, în prezent deputat PSD, consideră că școlile nici măcar nu ar fi trebuit închise până acum.
Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că redeschiderea școlilor pe 8 februarie în format fizic este fezabilă, mai ales că măsura nu era justificată de rata de incidență.
„Este absolut fezabil. Școlile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nici o justificare a închiderii școlilor, dacă ne referim măcar la școlile primare. România a devenit unicat în UE, cu o incidență relativ redusă față de alte țări, a ținut școlile închise un an de zile. Lucrul ăsta nu mai poate să continue, nu atât din punct de vedere al procesului de învățământ, cât mai ales din punctul de vedere al afectării grave a modului în care se dezvoltă copiii”, a declarat deputatul PSD Alexandru Rafila, citat de B1TV.
Alexandru Rafila a criticat declarațiile secretarului de stat Andreea Moldovan, potrivit cărora este puțin probabil ca școlile să fie deschise după 8 februarie:
„Mi se pare hazardată afirmația unui reprezentant de la Ministerul Sănătății, care spunea că nu se vor deschide școlile, mai ales că numărul de cazuri noi este tot mai mic, am avut doar 2.000 ieri, cu 7.000 de teste. Trebuie să ne lămurim: ori avem o situație epidemiologică gravă, pe care nu o cunoaștem și lucrul ăsta trebuie asumat ori avem o situație epidemiologică total sub control, după numărul de teste efectuate și numărul de teste pozitive și atunci nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuție legată de redeschiderea școlilor”, a adăugat Rafila.
În urma analizei datelor epidemiologice și a ratei de incidență și a numărului de cadre didactice care doresc să se vaccineze, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că toate scenariile vor fi luate în calcul și analizate, în vedere stabilirii modului în care elevii vor reveni la școală.
„În urma acestei analize, care trebuie să fie responsabilă, orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect. Ea nu poate fi decât partajată între Ministerul Sănătății, cei responsabili de campania de vaccinare, cei responsabili pentru situația de urgență și Ministerul Educației”, a explicat ministrul Cîmpeanu.