Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii avea legături de sânge cu Casa Regală a României.

Regina Elisabeta a II-a era verișoară de gradul doi cu Regele Mihai. De altfel, Regina Elisabeta i-a marcat viața suveranului român, pentru că la nunta acesteia cu ducele Philip Mountbatten, din 1948, Mihai I a întâlnit-o pentru prima oară pe Principesa Ana de Bourbon, viitoarea Regină Ana a României.

Așadar, Mihai I era stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii, atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Legăturile celor două familii regale au început în 1893 când, la 28 decembrie, principele Moștenitor Ferdinand s-a căsătorit cu Principesa Maria.

De-a lungul timpului, Mihai I și Elisabeta a II-a , dar și copiii lor, Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta, s-au întâlnit cu ocazia a numeroase evenimente, transmite PSNews.

Regina Elisabeta a II și Regele Mihai I. Când s-au întâlnit

-Nunta dintre prințesa moștenitoare a Marii Britanii, Elisabeta, și ducele Philip

În 1947, Regele Mihai a plecat la Londra, însoțit de Regina-mamă Elena, pe 12 noiembrie, pentru a participa la căsătoria Principesei Elisabeta, moștenitoarea tronului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cu această ocazie, Regele Mihai avea să o întâlnească pentru prima oară pe Principesa Ana de Bourbon, viitoarea Regină Ana a României.

Potrivit Historia, în 1998, la cincizeci de ani după căsătorie, Regele Mihai a mărturisit că prima dată a văzut-o pe principesa de Bourbon-Parma într-un un reportaj filmat în Maroc despre acțiunile de pe front. L-a rugat pe operator să decupeze fotogramele în care apărea și să le transforme în fotografii. Deși auziseră unul de altul, cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în noiembrie 1947, Ana și-a însoțit părinții la Londra, acolo unde erau invitați la căsătoria principesei Elisabeta, actuala regină a Marii Britanii.

De altfel, Regele Mihai a avut o relație apropiată și cu Principele Philip, născuți în același an, 1921, cei doi petrecând mai multe vacanțe în România, la Mamaia și la Sinaia.

-Nunta Principelui Charles cu Lady Di

Mihai și Elisabeta s-au văzut din nou, în 1981 la la nunta Principelui și Principesei de Wales Charles și Diana.

De altfel, între anii 1950-1990 principelele de Wales, Charles, și Principesa Moștenitoare Margareta, copii, apoi adolescenți, se întâlnesc mereu la reședințele regale din Marea Britanie.

După 1990, Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta s-au întâlnesc aproape în fiecare an, în Marea Britanie sau în România.

Familia Regală din România revine în 1997 la Londra pentru festivitățile Nunții de Aur a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh, în luna noiembrie.

Regele Mihai I și Regina Ana sunt găzduiți la Palatul Buckingham, iar Principesa Moștenitoare și Principele Radu locuiesc pe Iahtul Britannia.

Regele Mihai și Regina Ana au luat parte în 2002 la funeraliile Reginei-mamă a Marii Britanii și, în același an, în noiembrie, Regele Mihai, însoțit de Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu face a doua vizită regală NATO la Londra, unde sunt primiți de suverana britanică la Palatul Buckingham.

În luna noiembrie a anului 2008, Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat, la Palatul Buckingham, la sărbătorirea Principelui de Wales, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani.

În 2011, Regele Mihai, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la căsătoria Principelui William, Duce de Cambridge, cu Ducesa de Cambridge.

Regele Mihai se revede cu Elisabeta a II-a, însoțit de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, 2012, la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, Windsor și Ascot în lunile mai și iunie. Atunci, Regele Mihai I este așezat, într-o fotografie de grup, chiar în dreapta reginei Elisabeta a II-a.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *