Regiunea Herson urmează a fi integrată în Rusia în următoarele săptămâni, iar ucrainenii care au rămas în regiune vor avea posibilitatea să ceară cetățenia rusă, a anunțat guvernatorul impus de forțele de ocupație.

Volodymyr Saldo, care a fost instalat de forțele rusești după ce acestea au preluat controlul a scris pe Telegram că aceasta va deveni „regiunea Herson a Federației Ruse”, relatează BBC, potrivit B1TV.

Rezidenții vor putea solicita cetățenia rusă în următoarele săptămâni, când situația se va stabiliza, a mai spus acesta.

Oficialii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că Moscova plănuiește un fals referendum pentru a „consulta” populația cu privire la independența în regiune și în alte părți ocupate din Ucraina.

SUA are informații „foarte credibile” care arată că Federația Rusă va încerca să anexeze regiunile separatiste Donețk și Lugansk „undeva la jumătatea lui mai”, precum și că există planuri pentru a crea și în Herson o așa-zisă „republică populară” în vederea anexării, a declarat ambasadorul american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), potrivit CNN.

Așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk se află în regiunea Donbas din estul Ucrainei și și-au autoproclamat independența față de Ucraina în 2014, anul în care acolo izbucnea conflictul dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova. Așa-zisa independență a celor două provincii ucrainene nu fusese recunoscută nici măcar de Federația Rusă până în zilele premergătoare invaziei lansate în 24 februarie.

În a doua parte a lunii aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski amenința că partea ucraineană va abandona discuțiile cu partea rusă dacă sunt organizate „pseudo-referendumuri” pentru a crea „pseudo-republici” în zonele aflate sub ocupație rusă, potrivit Reuters.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *