Remus Pricopie, rectorul SNSPA, consideră propunerea ca președintele Klaus Iohannis să candideze pentru funcția de secretar general al NATO ca fiind o strategie care ar întări spiritul democratic al Alianței Nord-Atlantice.
Comentariile lui Pricopie vin în contextul în care numeroase țări est-europene, inclusiv România, urmăresc o mai bună reprezentare și echilibrare a intereselor lor în structurile NATO. El remarcă și importanța semnalului pe care o astfel de candidatură l-ar transmite despre dinamica relațiilor euro-atlantice și răspunsul adaptat la provocările geopolitice curente.
“Informațiile existente în spațiul public cu privire la candidatura Președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General NATO evidențiază o mișcare menită să întărească spiritul democratic în cadrul Alianței Nord-Atlantice și subliniază relevanța și implicarea activă a României în cele mai înalte dezbateri și negocieri internaționale.
De la prima extinderea NATO, începută după căderea Zidului Berlinului, au trecut 25 de ani. În această perioadă, numărul membrilor NATO s-a dublat, în principal spre estul Europei. În acest context, candidatura României pentru poziția de Secretar General NATO nu este și nu trebuie privită ca un gest împotriva Olandei, care, de altfel, a mai deținut această poziție de trei ori (Dirk Stikker: 1961-1964; Joseph Luns: 1971-1984; Jaap de Hoop Scheffer: 2004-2009), ci ca un act firesc de exprimare a spiritului democratic și de echilibrare a raporturilor dintre membrii alianței.
Ideea de candidatură a unui lider est-european la șefia NATO reprezintă un semnal important pe care România – alături de alte țări NATO din regiune – îl transmite partenerilor săi internaționali, un semnal despre dinamica relațiilor din spațiul euro-atlantic, în concordanță cu provocările geopolitice regionale din ultimii ani.
Îmi exprim convingerea că cele 31 de state membre NATO vor reuși, pe parcursul următoarelor luni, să ajungă la cea mai bună decizie, care să consolideze organizația”, a declarat Pricopie, conform PsNews.
O candidatură din partea României pentru un post cheie în cadrul NATO poate fi văzută nu doar ca o evoluție firească în rândul aliaților, ci și ca un efort de a reflecta mai fidel distribuția geografică și securitatea complexă a regiunii extinse a NATO, arată sursa citată.
În plus, Pricopie evidențiază un aspect cheie: candidatura nu este o poziționare împotriva țărilor europene vestice cu tradiție în conducerea NATO, cum ar fi Olanda, care a deținut funcția de Secretar General de trei ori, ci mai degrabă un mod de afirmare a unui angajament egalitar și democratic în cadrul alianței. Exprima astfel încrederea că statele membre ale NATO vor lua cea mai potrivită decizie în vederea consolidării organizației.