Inflația în România a ajuns dublă față de media UE. Ce anunță BNR pentru 2025
Inflația în România a ajuns dublă față de media UE. Ce anunță BNR pentru 2025

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut ușor în luna ianuarie, la 3,1%, conform estimărilor analiștilor. Cu toate acestea, în România, inflația a fost de două ori mai mare decât media europeană, atingând 7,3% în luna ianuarie, o creștere comparativ cu luna decembrie a anului precedent.

Țările cu cele mai scăzute rate ale inflației au fost Danemarca și Italia (0,9%), urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, inflația a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România, transmite TVR Info.

Există totuși speranță de îmbunătățire. Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024, la 4,7%, de la 4,8% în noiembrie, anticipând o scădere la 3,5% la sfârșitul anului 2025.

Situația este mai gravă în Ungaria și Turcia. Ungaria se confruntă cu o inflație semnificativă, iar Turcia are o rată a inflației de aproximativ 70%, de 10 ori mai mare decât în România. Guvernul turc speră ca inflația să scadă la 36% până la sfârșitul anului.

Perspectivele pentru România sunt optimiste, cu o inflație în scădere pe termen mediu. Totuși, țări precum Turcia se confruntă cu provocări majore în combaterea inflației galopante.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *