Renunțarea la gazele rusești în Uniunea Europeană se va face după un plan bine pus la punt. Sunt însă necesare investiții de 195 de milioane de euro, arată mai multe documente ale Comisiei Europene care urmează a fi făcute publice.
Importul de combustibili fosili din Rusia are termen limită anul 2027, iar măsurile vizează o lansare mai rapidă a energiei regenerabile și accelerarea investițiilor în energie cu trecerea la aprovizionarea cu gaze alternative, arată proiectele consultate de Reuters, relatează B1TV.
Proiectele de măsuri, care s-ar putea modifica înainte de a fi publicate săptămâna viitoare, includ o combinație de legi ale UE, scheme neobligatorii și recomandări pe care guvernele naționale le-ar putea lua în considerare, inclusiv prin revizuirea planurilor privind recuperarea post-pandemie, așa numitul PNRR.
Comisia se așteaptă ca măsurile să necesite 195 de miliarde de euro în investiții, pe lângă cele deja necesare pentru a îndeplini obiectivul climatic al blocului pentru 2030, care ar contribui la reducerea facturilor Europei pentru importurile de combustibili fosili.
Pentru a aplica planurile, Bruxelles ia în considerare propunerea de ținte mai ridicate pentru energia regenerabilă și eficiența energetică, potrivit proiectelor de propuneri.
Obiectivele aflate în discuție includ o țintă pentru o cotă de 45% a energiei regenerabile până în 2030, înlocuind propunerea actuală de 40% și o reducere cu 13% a consumului de energie la nivelul UE până în 2030.
Printre alte propuneri s-ar număra modificările aduse legislației UE pentru a accelera termenele limită de autorizare pentru unele proiecte de energie regenerabilă și noi scheme UE pentru a porni o lansare la scară largă a energiei solare și pentru a reconstrui industria de producție solară a Europei.
Bruxelles-ul va schița, de asemenea, planuri de a produce 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030 și de a importa alte 10 milioane de tone, susținute de legislația care definește tipurile de hidrogen care pot fi considerate regenerabile.
UE va sublinia, de asemenea, potențialul de a crește importurile de gaz natural lichefiat din țări precum Egipt, Israel și Nigeria, plus infrastructura necesară pentru a înlocui importurile de gaze rusești.
Vladimir Putin contraatacă cu sancțiuni în gaze
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că filialele germane ale Gazprom au încetat să mai primească gaze din Rusia de ieri, dar piața permite compensarea acestui fapt.
„Aseară, în jurul orei 22.30, Putin a publicat un decret conform căruia întreprinderile europene sunt supuse sancțiunilor. În Germania, Gazprom și filialele sale nu mai primesc gaze din Rusia”, a declarat Habek joi, vorbind în Bundestag.
Potrivit acestuia, lucrătorii germani din domeniu „monitorizează situația și s-au pregătit pentru această situație”. „Piața poate compensa lipsa aprovizionării cu gaz din Rusia”, a spus el.
Leave a comment