Sursele de energie din Europa au nevoie să fie diversificate
Sursele de energie din Europa au nevoie să fie diversificate

Sursele de energie din Europa au nevoie să fie diversificate, în contextul posibilului război din Ucraina, pentru că Rusia nu ar mai livra gazele către vest, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

SUA încearcă de mai multe săptămâni să ajungă la un acord cu partenerii europeni privind pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va ataca Ucraina. Lipsa acordului e vizibilă, în condițiile în care unele state europene depind de gazul rusesc. Sunt state care îndeamnă la sancțiuni contra Rusiei, iar Germania îndeamnă la prudență.

Sursele de energie din Europa includ și gazul rusesc. UE depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările de gaz.

„Ne îngrijorează situația energiei în Europa, căci ea arată vulnerabilitatea situației în care se depinde de un singur furnizor de gaze. E și motivul pentru care aliații NATO sunt de acord că trebuie să ne concentrăm pe diversificarea furnizorilor”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Reuters, citat de B1TV.

Rusia a comasat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, deși pretinde că nu dorește război. În același timp, a cerut NATO o serie de garanții de securitate, între care retragerea trupelor din România și Bulgaria și neincluderea pe viitor a Ucrainei în alianță. Cerințele au fost respinse de NATO ca inacceptabile. NATO și SUA au transmis un răspuns scris la solicitările Rusiei, și acum urmează ca Moscova să vină cu propria poziție.

De ce Germania nu are o poziție fermă

Occidentul a subliniat nevoia dialogului, dar a precizat că, în același timp, pregătește sancțiuni în cazul în care, totuși, Rusia va ataca Ucraina.

Problema este că nu toți aliații văd lucrurile la fel.

La nivelul NATO vom adopta decizii cu privire la o consolidare puternică a Flancului Estic, iar la nivelul UE pregătim un set foarte consistent de sancţiuni. Aşa cum s-a decis deja la Consiliul European din decembrie, ele vor produce ”consecinţe masive” – citez din documentul respectiv – şi costuri severe pentru Rusia”, a declarat, recent, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a punctat și el că un atac asupra Ucrainei va determina o ripostă, iar costul va fi foarte mare pentru Moscova.

Președintele american Joe Biden a vorbit despre „consecințe grave” pentru Rusia și sancțiuni directe împotriva omologului Vladimir Putin.

Germania, în schimb, dependentă de gazul rusesc, a avut o poziție mai nuanțată, cancelarul Olaf Scholz îndemnând la prudență.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *