Kelemen Hunor a declarat miercuri, 11 mai, că el susține o republică parlamentară, în care președintele să fie ales în Parlament, dar a precizat că România trebuie să clarifice dacă este republică prezidenţială sau parlamentară prin revizuirea Constituției. Cu o zi în urmă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că trebuie demarată modificarea Constituției. Actuala formă datează de acum aproape 20 de ani.
Vicepremierul Kelemen Hunor a subliniat însă că UDMR nu vrea să umble la atribuțiile președintelui. „Ele rămân aşa cum sunt”, a menționat el pentru Agerpres.
Marea majoritate a ţărilor UE funcţionează ca state cu preşedintele ales în Parlament. Asta am spus noi că ar trebui să facem. Şi, ca să nu fie nicio discuţie că vrem un preşedinte decorativ, nu umblăm la atribuţii, ele rămân aşa cum sunt. Asta a fost propunerea noastră. Dacă va exista majoritate, dacă va exista dorinţă, noi cu această propunere vom merge în discuţii”, a explicat Kelemen Hunor.
„Eu sunt convins că toţi sau aproape toţi parlamentarii vor vota pentru acest proiect, mai ales că USR nu se grăbeşte şi aşteaptă momentul potrivit. Şi eu aş vrea mâine, poimâine să avem această discuţie în Senat, să nu amânăm până în 2024 alegerile europarlamentare sau naţionale ori locale din 2024, fiindcă aşa ar fi corect”, a mai spune Kelemen Hunor.
Acesta a subliniat că la finalul anului trecut, în contextul în care formarea unei majorități cu PNL și PSD urma să asigure numărul necesar de voturi în Parlament, el s-a pronunțat pentru revizuirea Constituției.
Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că „nu este exact momentul potrivit pentru revizuirea Constituţiei”, dar a adăugat că mereu se găsesc motive pentru amânarea modificării.

„Nu e momentul să faci o revizuire amplă. Noi am spus doar un singur lucru: să trecem la republică parlamentară, preşedinte ales de Parlament, fără să umblăm la atribuţiile preşedintelui. Atribuţiile preşedintelui rămân, dar muţi alegerea preşedintelui în Parlament, cum se întâmplă, de fapt, în marea majoritate a ţărilor Uniunii Europene”, a mai punctat Kelemen Hunor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *