Resurse bugetare sunt suficiente pentru plata pensiilor și a alocațiilor, susține președintele UDMR, Kelemen Hunor. Sunt bani și pentru creșterea slariului minim, iar toate acestea vor fi relizate fără a fi impuse taxe suplimentare, spune el.
Afirmațiile liderului UDMR vin în contextul declarațiilor Ralucăi Turcan, care afirmase marți că nu mai sunt bani pentru pensii și salariile bugetarilor.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus programul de guvernare la Parlament, comun alianței PNL-PSD-UDMR iar acesta prevede, printre altele, indexarea pensiilor cu circa 10% și majorarea salariului minim brut la 2.550 de lei.
„Acum se va construi bugetul pentru anul viitor şi poţi să aşezi în aşa fel veniturile – şi colectarea a crescut totuşi în 2021 şi va creşte şi anul viitor, va fi creştere economică, deci vor fi bani la buget şi poţi să recalibrezi bugetul în aşa fel încât să asiguri aceşti bani pentru pensionari, pentru alocaţiile care sunt prevăzute, pentru a creşte salariul minim. Sigur, acest lucru înseamnă că şi în 2023, şi în 2024 suma trebuie să fie prevăzută în bugetul de stat. În acest moment sunt aceste două surse care vor fi şi anul viitor – taxe şi impozite şi deficitul se acoperă şi prin împrumut”, a declarat Kelemen Hunor, marți seară, la Digi24.
Kelemen Hunor anunță că UDMR menține în viitorul guvern portofoliile pe care le are și în prezent
Resurse bugetare. Potrivit președintelui UDMR, în noua coaliție „a existat o discuție destul de aprinsă” despre o eventuală schimbare a modului de impozitare.
„Din 2022 nu se poate, că e mult prea aproape, şi aici într-adevăr există o viziune destul de diferită în coaliţie. Şi a mai existat şi această idee de a introduce o taxă de lux, o taxă pe avere, dar aici iarăşi lucrurile sunt destul de complicate, că ar trebui să pui la punct anumite chestiuni, fiindcă în acest moment şi casele şi maşinile, tot ce înseamnă averea unui om, sunt trecute pe firme de foarte multe ori, şi nu pe persoana fizică respectivă. Taxa de solidaritate a fost o altă idee. (…) Eu am propus să nu mergem către oameni care au un venit de 2.500 – 3.000 – 4.000 de lei, să vedem dacă taxa de solidaritate funcţionează la companiile mari (…), inclusiv companii de stat”, a adăugat Kelemen Hunor.
Hunor susține că în 2022 nu vor fi introduse taxe noi.
„Sigur nu vor fi, 100%. Deci în 2022 nu vor fi taxe în plus. Dar trebuie analizat. Şi oricum, trebuie să pregăteşti cu 6 luni înainte de aplicare – fiindcă aşa scrie şi în legile în vigoare – deci nu poţi să introduci brusc de la o zi la alta, şi companiile, şi persoanele fizice trebuie să se pregătească”, a mai afirmat Kelemen Hunor.