Contractele de achiziționare a vaccinurilor au fost solicitate de procurori
Contractele de achiziționare a vaccinurilor au fost solicitate de procurori

Contractele de achiziționare a vaccinurilor au fost solicitate de către procurori DNA ministerului de finanțe. La fel, și toate documentele schimbate cu secretariatul general al Guvernului și Ministerul Sănătății vor fi analizate de anchetatori, care vor să afle dacă achiziția vaccinurilor prin Uniunea Europeană s-a desfășurat potrivit legilor naționale și europene în vigoare.

Ministerul de Finanțe a primit pe data de 18 noiembrie solicitare de la DNA pentru a pune la dispoziție până pe data de 23 noiembrie, adică miercuri, toate memorandumurile aprobate privind contractele de furnizare vaccin si toate documentația care a stat la baza lor.

De asemenea, s-a solicitat întreaga corespondență dintre Ministerul de Finanțe cu ministerul Sănătății şi secretariatul general al Guvernului, relatează B1TV.

Contractele de achiziționare a vaccinurilor în mijlocul unor investigații. O anchetă a fost solicitată și Codruței Kovesi, care este procuror-șef la Parchetului European.

Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele”, a spus deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Fostul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, declara în luna septembrie că România a primit tranșa de vaccinuri în baza alocărilor făcute de Comisia Europeană, la prețurile negociate în cadrul Comisiei și afirmă ca nu are cunoștințe ca să fi existat o alta modalitate de achiziție.

„Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Noi am primit aceste vaccinuri în baza alocărilor făcute de Comisia Europeană pentru vaccinuri, deci nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi, ci pur şi simplu, vă aduceţi aminte că la începutul anului, atunci când se discuta despre vaccin, Comisia Europeană a alocat un număr de vaccinuri fiecărei ţări din Uniunea Europeană şi noi am avut acces la aceste doze de vaccin”, spunea Dan Vîlceanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *