Image default
Actualitate

Revoltă în PSD după propulsarea baronilor pe listele pentru alegerile parlamentare. Marian Oprișan e în cărți pentru un loc de senator

O revoltă în PSD și un val masiv de plecări se pregătește zilele acestea, pentru că au fost stabiliți deja candidații pentru alegerile parlamentare. Aproximativ o treime din actualii deuptați și senatori nu au garanția că vor fi propulsați pe listele elctorale, așa că își caută refugiul pe la alte partide. Preferatele pentru negocieri sunt acum PNL și Pro Romania.

Agitația e mare în PSD, după ce 40 de locuri au fost deja rezervate pentru greii partidului, anunță PS News.

Din primele informații, mai mulți lideri județeni, foști miniștri dar și ex-secretari de stat vor avea locuri asigurate pe liste la viitoarele alegeri parlamentare. Printre ei se află și Marian Oprișan, liderul CJ Vrancea, care și-ar dori să candideze pentru un mandat de senator.

Propulsarea baronilor la alegeri a stârnit o adevărată revoltă în PSD iar oamenii au amenințat cu plecări din partid, arată sursa citată.

Cum funcționează Parlamentul României

Următoarele alegeri legislative în România sunt prevăzute să aibă loc la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021, asta dacă nu vor avea loc alegeri anticipate. Parlamentul României este format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de parlamentari. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.

Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic). În prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament.

Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora (două locuri).

Related posts

Ion Boblea

Mircea Azar

Cum vede Orban intrarea lui Alexandru Rafila în PSD: ”A luat o decizie greșită. PSD rămâne tot PSD”

Andrada Ionescu

Klaus Iohannis, despre negocierile dintre partide: „Dacă este Orban, îl accept, dacă este Cîțu, îl accept”

Andrada Ionescu

2 comments

Senatorul PSD Liviu Pop recunoaște meritele guvernului PNL 21 ianuarie 2020 at 19:08

[…] Revoltă în PSD după propulsarea baronilor pe… […]

Reply
Marian Oprișan a pierdut scaunul de președinte al CJ Vrancea 28 septembrie 2020 at 16:21

[…] Marian Oprișan spune că are „sufletul împăcat” după alegerile locale 2020, în urma cărora a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de aproape 20 de ani. […]

Reply

Leave a Comment