Roman Protasevici a fost torturat, consideră părinții jurnalistului arestat
Roman Protasevici a fost torturat, consideră părinții jurnalistului arestat

Roman Protasevici a fost torturat, consideră părinții jurnalistului arestat de autoritățile din Belarus după deturnarea avionului Ryanair sub pretextul unei false amenințări cu bombă pentru a-l putea reține. Semnele bătăii primite erau vizibile sub machiaj, ia disidentului i-ar lipsi și câțiva dinți, spun părinții acestuia după ce au văzut imaginile furnizate de autoritățile din Belarus.

El a fost torturat pentru a mărturisi, în înregistrarea difuzată de regimul dictatorial de la Minsk, că a organizat proteste, acuză părinții disidentului, citați de agențiile internaționale. În clipul respectiv, Roman Protasevici mai spune că este tratat bine de anchetatori și conform legii. Asta deși are fața tumefiată și se vede că a fost bătut.

„Nu sunt medic, dar e sigur că l-au lovit la nas şi este posibil să i-l fi rupt”, a spus mama lui Roman, Natalia Protasevici, potrivit DPA.

Aceasta a mai afirmat că obrazul stâng al fiului ei era umflat: „Chiar şi sub machiaj, se poate vedea o tentă gălbuie, probabil vânătăile i-au fost acoperite cu pudră. (…) Din câte se pare, l-au strâns de gât pentru a scoate dovezi de la el”.

Prietena lui Roman este și ea în custodie, iar mama jurnalistului se teme că autorităţile ar putea abuza de ea pentru a-l face pe fiul ei să cedeze, relatează B1TV.

Este clar că a fost supus violenței fizice, deoarece puteți vedea semne de bătaie pe față. (…) Era foarte nervos. Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el. Este clar că citea ceva ce i se spusese să citească”, a declarat și Dmitri Protasevici, pentru AFP.

El a mai spus că fiului său îi lipsesc niște dinți.

Natalia Protasevici și soțul ei trăiesc în exil în Polonia.

Luni, liderii UE au convenit asupra mai multor sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul