România stă mai bine decât Austria în raportul realizat de Comitetul de Evaluare Moneyval cu privire la infracțiunea de spălare a banilor, a declarat Constantin-Ilie Aprodu, de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, citat de UMPMV.eu.
„Din punct de vedere al României, Comitetul de Evaluare Moneyval, care de curând a întocmit raportul care a fost publicat săptămâna trecută, constată că România este o ţară de tranzit – infracţiunea de spălare a banilor, cu precădere cele mari care presupun sume importante şi care pot afecta stabilitatea statelor membre sau cea internaţională.
România este considerată țară de tranzit. Originea ilicită este pe alt teritoriu, pe teritoriul României se făptuiesc mai multe tipuri de tranzacții astfel încât să se piardă urma originii ilicite şi, după care, sunt exportate sumele în exterior şi introduse în alte sisteme de tip paradis fiscal care nu au un mecanism foarte bine pus la punct, nu îi interesează prea mult provenienţa sumelor şi admit efectuarea operaţiunii fără probleme”, a spus Ilie Aprodu, citat de B1TV.
„Pe evaluările de țară care au fost livrate de FATFF, uitându-mă pe rating-urile obținute, constat ca Austria, la IO6 și IO7, este low (n.r. jos), adică este sub noi. IO6 este Unitatea de Informații Financiare, iar IO7- Autoritate de Aplicare a Legii. Dacă noi suntem cu moderat la ambele, ei sunt low”, a declarat Constantin-Ilie Aprodu, reprezentant al ONPCSB.
Raportul Moneyval a fost publicat în luna mai a acestui an și a evaluat eficiența sistemelor de combatere a spălării banilor din 97 de țări. România a fost evaluată cu un rating moderat, în timp ce Austria a primit un rating scăzut.
Raportul Moneyval a constatat că România a făcut progrese semnificative în combaterea spălării banilor în ultimii ani. Cu toate acestea, raportul a identificat și o serie de domenii în care România ar putea îmbunătăți sistemul său de combatere a spălării banilor.
Unul dintre domeniile în care România ar putea îmbunătăți sistemul său de combatere a spălării banilor este creșterea transparenței sistemului financiar. Raportul Moneyval a constatat că sistemul financiar românesc este încă relativ opac, ceea ce face mai dificilă identificarea și urmărirea tranzacțiilor suspecte.
Un alt domeniu în care România ar putea îmbunătăți sistemul său de combatere a spălării banilor este creșterea cooperării între autoritățile române și autoritățile din alte țări. Raportul Moneyval a constatat că România ar putea îmbunătăți cooperarea cu autoritățile din alte țări în ceea ce privește schimbul de informații și urmărirea tranzacțiilor suspecte.
În general, raportul Moneyval a constatat că România a făcut progrese semnificative în combaterea spălării banilor în ultimii ani. Cu toate acestea, raportul a identificat și o serie de domenii în care România ar putea îmbunătăți sistemul său de combatere a spălării banilor.
Leave a comment