Riscăm incapacitatea de plată, pentru că statul român se îndatorează
Riscăm incapacitatea de plată, pentru că statul român se îndatorează

Riscăm incapacitatea de plată, pentru că statul român se îndatorează permanent, crede economistul Mircea Coșea. Ultimul împrumut este de două miliarde de lei, de la bănci, bani care trebuie dați înapoi în 11 ani, cu o dobândă record de 9% pe an.

Riscăm să ajungem în incapacitate de plată și să nu mai putem asigura cheltuielile curente deoarece dobânzile vor deveni atât de mari încât efectiv nu vom mai avea posibilitatea să ne împrumutăm în continuare. Soluția e repornirea economiei, a explicat profesorul Mircea Coșea la B1TV.

Întrebat ce înseamnă acest împrumut pentru România, Coșea a răspuns: „E absolut obligatoriu, pentru că bugetul este într-o stare critică. Dar nu asta e problema, problema e că împrumuturile au devenit din ce în ce mai dese și mai scumpe, dobânda e mai mare”.

Eu am anunțat încă de acum vreo două săptămâni că, după părerea mea, aceasta e cea gravă problemă a României acum, anume datoria publică. Statul român se îndatorează foarte, foarte mult și asta îngreunează și dezvoltarea eocnomică de acum, dar și pe viitor.

Numai în primele patru luni ale acestui an statul a plătit aproape nouă miliarde de lei datorie rostogolită. Asta înseamnă dobânzile pentru împrumuturile dinainte de perioada actuală.

Iar împrumuturile pe care le facem acum, și sunt din ce în ce mai dese – să nu uităm că acum câteva zile am luat un împrumut de la Banca Mondială pentru tranziția verde – aceste împrumuturi sunt la dobânzi atât de mari că încep să devină imposibil de luat.

Deci dacă lucrurile continuă așa, suntem în pericol ca statul să nu mai poată să aibă bani pentru activitățile curente pentru că-i va fi tot mai greu să se împrumute”, a mai spus economistul.

Profesorul crede că soluția e repornirea economiei românești.

„Rezolvarea e una singură și o știm toți: să fie pusă în mișcare economia. Economia trebuie să funcționeze. În România, economia nu funcționează!

Nu avem niciun fel de program economic, nu există niciun fel de preocupare pentru reluarea activității economice la un nivel înalt, care să ducă la crearea de valoare adăugată, la crearea de locuri de muncă mai bine plătite, așa încât să bugetul să aibă banii necesari și să reducă cu timpul cota împrumuturilor.

Suntem prea îndatorați! România devine o țară foarte îndatorată și asta ne poate duce, într-o perioadă nu foarte îndepărtată, la incapacitatea de plată, că nu vom mai putea să ne împrumutăm”, a mai declarat profesorul Mircea Coșea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *