România va fi și ea afectată după oprirea gazelor rusești. În ce măsură
România va fi și ea afectată după oprirea gazelor rusești. În ce măsură

România va fi și ea afectată după oprirea gazelor rusești, consideră experții de pe piața energiei. Nu la fel de mult ca statele complet dependente de Rusia, dar un efect negativ se va simți și în țara noastră pe viitor.

Economistul Adrian Negrescu spune că problemele ar putea să apară însă spre iarnă, atunci când necesarul de consum din importuri crește de la 20 la 40%, relatează libertatea, citată de B1TV.

Gazprom a decis să oprească temporar începând de luni, 11 iulie, livrările prin gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. Deși compania rusă invocă lucrări de mentenanță, experții avertizează că toate statele europene ar fi afectate, inclusiv România, în cazul în care livrările nu se vor relua la aceeași capacitate

Chiar dacă poate să își asigure consumul din producția proprie, România ar putea ajunge la raționalizare la iarnă, atunci când consumul este mai mare și importurile sunt necesare, avertizează experții.

România are în acest moment depozitele de gaze pline în proporție de 45,9%, sub media europeană de 59,75%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE).

Dacă rușii opresc gazele către România, s-ar putea să avem o problemă serioasă, iar raționalizarea consumului să devină realitate. Nu avem, în momentul de față, nicio garanție că vom avea gaze suficiente la iarnă. În plus, dacă se va ajunge la raționalizare, economia va fi afectată, iar închiderea activității, mai ales în industria chimică, va pune gaz pe focul recesiunii”, consideră Adrian Negrescu.

România ar putea fi afectată de o explozie a prețului gazelor, deja crescut, dacă rușii decid să oprească.

Prețurile sunt plafonate în acest moment pentru consumatorii casnici până în luna aprilie 2023. Guvernul rambursează furnizorilor diferența față de prețul pieței. Dacă prețurile ar crește și mai mult, Guvernul va trebui atunci să achite și mai mulți bani furnizorilor.

O altă problemă este efectul de contagiune. O periclitare a economiei germane va avea consecințe și asupra economiei românești.

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, estimează că economia se va contracta cu 3% în 2023, dacă Rusia oprește gazele, conform Bloomberg.

Aceasta estimează un minus de 8,6% pe primul trimestru din 2023, din care 3,5% este impactul direct, iar 5,1% este impactul amplificat prin lanțurile de producție. UE este depedentă de Rusia în proporție de 40%, însă procentul este de 55% din importuri în cazul Germaniei.

În 2021, Germania a importat 142 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit BAFA, oficiul de comerț extern al țării. Din această cantitate, pentru consum intern au fost utilizate 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

Gazul rusesc este vital pentru funcționarea economiei germane, precum și pentru menținerea încălzirii majorității locuințelor. Fluxurile prin gazoduct au fost reduse în ultimele luni și se află la aproximativ 40% din nivelurile obișnuite.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *