Rusia a blocat toată partea de nord a Mării Negre, oprind practic comerțul
Rusia a blocat toată partea de nord a Mării Negre, oprind practic comerțul

Rusia a blocat toată partea de nord a Mării Negre, oprind practic comerțul cu grâne și alte alimente și produse care erau exportate din Ucraina, a explicat un oficial american, care a făcut publică o hartă declasificată a regiunii.

Rusia a instituit o „blocadă efectivă” în treimea de nord a Mării Negre, arată harta, care analizează densitatea navelor care intră şi ies din porturile ucrainene înainte şi după începerea conflictului, arătând o scădere aproape totală a traficului comercial către porturile din Marea Neagră şi Marea Azov după începerea invaziei.

Ucraina furnizează aproximativ 10% din exporturile mondiale de grâu, a menționat oficialul, și marea majoritate dintre acestea ies din țară din porturile Mării Negre, relatează CNN, preluat de B1TV.

Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU l-a îndemnat pe Putin să redeschidă porturile din Ucraina la export, pentru a nu se ajunge în situația unor copiii, din întreaga lume, care să moară de foame.

Înainte de războiul declanşat de Rusia, Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Aproape 30% din comerţul global cu grâu a venit doar din Rusia şi Ucraina.

Presiunile făcute de comunitatea internațională

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a cerut miercuri Rusiei să permită Ucrainei să-și exporte cereale pentru a ajuta țările în care deficitul de cereale ar putea declanșa foamea.

Rusia trebuie să „facă ceea ce trebuie”, le-a spus Wallace reporterilor la Madrid, unde s-a întâlnit cu omologul său spaniol, Margarita Robles, și să deschidă un coridor pentru cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale, pentru a aborda în mod eficient criza alimentară mondială, informează AFP.

„Rusia trebuie să permită exportul în condiții de siguranță și securitate al cerealelor stocate în porturile ucrainene”, a transmis șeful ONU la o reuniune ministerială de la New York găzduită de SUA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *