Rusia a acuzat joi România de „ingerință flagrantă” în afacerile interne ale Republicii Moldova, după ce premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în statul vecin „trăiesc români, numai români”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a criticat declarațiile „provocatoare” ale oficialilor români.

„Atragem atenția asupra faptului că astfel de declarații provocatoare ale oficialilor români, care constituie o ingerință flagrantă, inclusiv în afacerile interne ale Moldovei, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chișinăului,” a declarat Zaharova, potrivit agenției ruse TASS, arată B1TV.

Reprezentanta Moscovei a subliniat că „vom oferi evaluarea noastră cu privire la acest lucru acum și vom continua să o facem pe viitor. Însă toată lumea trebuie să facă această evaluare.”

Reacția Rusiei a venit după ce Ciolacu a afirmat la Digi24 că „în Republica Moldova trăiesc români, numai români” și că statul român are „datoria” de a-i susține pe „românii noștri din Republica Moldova”.

„Acest stat este sustenabil datorită implicării statului român. Și a României. Și cred că e de datoria noastră a românilor de a-i susține în continuare pe românii noștri din Republica Moldova,” a punctat premierul.

Întrebat despre perspectivele unei reunificări, Ciolacu a precizat că „dacă se face sau nu unirea dintre România și Republica Moldova, primul stat care trebuie să arate acest lucru este Republica Moldova. Așa se pornește unirea.”

Declarațiile intervin într-un context de tensiuni între Moscova și Chișinău, Republica Moldova acuzând Rusia de „război hibrid” pe fondul amenințării cu suspendarea relațiilor diplomatice.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *