Intervenția militară a Rusiei în Transnistria este puțin probabilă
Intervenția militară a Rusiei în Transnistria este puțin probabilă

Intervenția militară a Rusiei în Transnistria este puțin probabilă, crede Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford, pentru că statul lui Putin nu mai are capacitatea să intervină militar, însă va desfășura acțiuni hibride menite să destabilizeze puterea de la Chișinău.

„În momentul de față, Rusia nu are capacitatea militară să amenințe Moldova, dar are capacitatea de a interveni ca modalitate hibridă. De aci a plecat acest lucru pe care îl vedem în momentul de față și declarațiile președintelui Maia Sandu, frica de o lovitură de stat, frica de o anumită creare de instabilitate” a declarat, duminică seară, Corneliu Bjola, într-o emisiune, citat de B1TV.

Rusia mai are și o mare miză militară în Transnistria: depozitul uriaș de muniție și armament de la Cobasna, localitate din Transnistria aflată la granița cu Ucraina. Acesta este pretextul staționării rușilor, crede profesorul de la Oxford:

Cobasna, dincolo de faptul că deține 20.000 de tone de armament din perioada sovietică, nimeni nu știe dacă sunt bune, nu au fost verificate de 20 de ani, dar Cobasna oferă o justificare Rusiei pentru a menține pe cei 1.700 de soldați, ăsta este rolul lor. Frica Rusiei este că Moldova s-a angajat pe o cale europeană și că fereastra de oportunitate pentru Rusia ca să oprească Moldova din drum se diminuează. Mă aștept ca genul acesta de acțiuni hibride nu să se oprească, ci să se intensifice în perioada următoare, exact pentru acest motiv. Nu are instrumente” a precizat Corneliu Bjola.

Corneliu Bjola a mai spus că Rusia va continua să desfășoare acțiuni pentru destabilizarea Republicii Moldova:

Moldova a reușit să treacă iarna cu bine, a avut loc și intervenția președintelui Biden care a trimis un semnal foarte clar că este preocupat de securitatea Moldovei. Opțiunile pentru Rusia în momentul de față de a destabiliza Moldova se îngustează, dar asta nu înseamnă că va renunța”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *