Facturile la energie electrică vor fi calculate la consumul real, în funcţie de index sau de consumul estimat.

Aceasta este decizia pe surse guvernamentale pe care au luat-o deja membrii guvernului cu specialiştii din energie.

Astfel, pentru calculul facturilor la energie electrică de la 1 ianuarie 2023, dispare raportarea la consumul de anul trecut în funcţie de care se face şi plafonarea.

În schimb, românii vor citi indexul şi vor transmite acel cod în fiecare lună şi se va calcula factura. De asemenea, se poate calcula şi în funcţie de consumul estimat.

Cum se vor calcula facturile de la 1 ianuarie 2023

– în funcţie de index

– consum estimat

Dispare: raportarea la consumul de anul trecut 

Cât vor veni facturile de la 1 ianuarie 2023

Ianuarie 

– cu citire index (la consumul real)

– 250 de kwH x 0,8 lei/kWh (preţ plafonat)  = 200 de lei

Februarie 

– cu citire de index (la consum real)

– 305 kWh x 1,3 lei (preţ maximal) = 396,5 lei.

Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege, potrivit Antena 3 CNN.

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

Unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWh/lună.

Cât plătim la factura de energie electrică în funcţie de consum

– consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh

– consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh

– consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh

– 1 leu/kWh – pentru IMM-uri

– consum peste 300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh

Cât plătim la factura de energie electrică dacă depăşim 300 kWh

– consum 300 kWh – factură 262 lei

– consum 301 kWh – factură 391 lei

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *