Lucian Heiuș, președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), consideră că angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin. Discutând joi în cadrul unui eveniment de specialitate, șeful ANAF a spus că aceasta ar fi una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român.

„Noi, ca stat, trebuie să depășim cumva acest mecanism de a gândi unitar”, a declarat Lucian Heiuș.

Lucian Heiuș: „Munceşti mult, munceşti puţin, iei aceiaşi bani”

Lucian Heiuș arată că, în România, „sistemul actual de salarizare este unul unitar – munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu”. În timp, însă, riscul este ca în cazul angajaților foarte buni să apară demotivarea. „«De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu, care stă mai mult la cafea pe hol, ia acelaşi salariu ca şi mine?»”, atrage atenția Heiuș.

Șeful ANAF insistă că România, „ca stat, trebuie să depăşească, cumva, acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”.

Iar modernizarea trebuie să fie făcută în toate instituţiile statului, nu doar la ANAF.

Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească. Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci, într-adevăr, putem discuta despre un stat modern, despre performanţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, construcţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a completat șeful ANAF, Lucian Heiuș.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *