Moțiunea de cenzură a PSD a fost depusă, dar o dată cu ea au apărut și primii „dizidenți” din partid care au refuzat să o semneze. Eugen Teodorovici, fost ministru al finanțelor, a anunțat public motivele pentru care a refuzat să o semneze. Printre argumentele sale, în cazul în care Guvernul Orban va cădea, vor fi convocate alegeri anticipate, iar asta nu e în interesul PSD.

„Pot să vă spun sigur că nu am semnat această moțiune de cenzură pentru că nu îmi este foarte clar avantajul depunerii acestei moțiuni astăzi, mai ales invocând această lege pentru schimbarea regulilor electorale”, a declarat Eugen Teodorovici, pentru PsNews.

Eugen Teodorovici crede că pentru a împiedica modificarea legii electorale – cu privire la alegerile locale în două tururi -, era suficientă sesizarea Curții Constituționale, iar moțiunea de cenzură ar fi trebuit promovată cu altă ocazie.

„PSD trebuie să folosească acest instrument democratic – moțiunea de cenzură -, dar eu spun că ar fi fost foarte multe motive până astăzi de a depune o moțiune de cenzură, și aici mă refer strict la activitatea Guvernului Ludovic Orban până astăzi. Chiar dacă a trecut foarte puțin timp, acțiunile Guvernului sunt mult mai proaste și mai rele pentru această țară chiar decât cele din perioada 1996-2000 (…).

PSD se va baza pe voturile PSD, PRO România, probabil și UDMR. Este undeva la limită situația, se va juca destul de strâns situația. Pot să vă spun sigur că nu am semnat această moțiune de cenzură pentru că nu îmi este foarte clar avantajul depunerii acestei moțiuni astăzi, mai ales invocând această lege pentru schimbarea regulilor electorale. Știm și suntem cu toții convinși că dacă noi am sesiza CCR pe acest subiect, am primi clar un verdict în favoarea noastră. Mi-aș dori foarte mult să îl văd pe domnul Orban cum își semnează singur demisia, ca lumea să vadă foarte clar că nu este cu nimic mai bun decât cei din PSD, din acest punct de vedere” a spus Teodorovici.

„Am sentimentul că prin moțiune de cenzură, PSD grăbește calea alegerilor anticipate”, este concluzia fostuui ministru de finanțe.

PSD mai are nevoie de 25 de voturi

Moţiunea de cenzură a fost depusă joi de PSD, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Moţiunea este semnată de 208 parlamentari de la PSD şi UDMR, potrivit unor surse politice.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR – 30, în total fiind 228 parlamentari care ar vota pentru.

După depunerea moţiunii de cenzură urmează ca Birourile permanente reunite să se întrunească să stabilească calendarul dezbaterii. Potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *