Prețurile la alimente sunt printre cele mai mari din Europa, în România

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024, după ce abia a crescut în octombrie, iar peste un milion de români vor avea de suferit, dacă guvernul nu va găsi soluţii.

Salariul minim ar putea să scadă cu 83 de lei de la 1 ianuarie, dacă Guvernul nu prelungește facilitarea scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariu

Guvernul caută soluții acum pentru ca salariul minim pe economie să nu scadă de la 1 ianuarie 2024.

Salariul minim pe economie a fost majorat pe 1 octombrie, cu 181 de lei bani în mână, însă ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024 cu 83 de lei.

Totul din cauza faptului că acea facilitate de 200 de lei, scutire de taxe din salariul minim, ar putea să fie eliminată la 1 ianuarie 2024.

Sunt două variante acum. Una din ele ar fi să rămână păstrată această facilitate, lucru puțin probabil, pentru că Executivul trebuie să elimine treptat facilitățile fiscale, potrivit angajamentelor din PNRR (planul național de redresare și reziliență).

O a doua variantă este aceea să demareze o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, cu patronatele, astfel încât să fie majorat din nou salariul minim, pentru ca angajații să nu piardă 83 de lei din majorarea pe care au primit-o la 1 octombrie.

De asemenea, apare o altă schimbare de la 1 ianuarie 2024: angajații care timp de doi ani au fost plătiți cu salariul minim pe economie trebuie să beneficieze de o majorare.

Se întâmplă acest lucru pentru că legea care este în vigoare spune că un angajator poate să ofere salariul minim pe economia aceluiași angajat doar pe durata a doi ani.

În România sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Acest salariu are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei, bani pe care statul a decis să-i majoreze la 1 octombrie.

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024

Salariul minim brut: 3.300 lei brut

200 de lei scutiți de taxe

Salariul minim net: 2.079 lei, în prezent

Salariul minim posibil, din 1 ianuarie 2024

Salariul minim brut: 3.300 lei brut

Salariul minim net: 1.996 lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *